НОВИНИ

България очаква своите златни момичета в шахмата

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
11:46, 21.11.2023
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
българия очаква своите златни момичета шахмата
Слушай новината

България очаква своите златни момичета в шахмата. Огромна радост и гордост ни донесоха шахматистките от националния отбор, с историческата победа в Будва. Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. За първи път в историята на родния шахмат, националният отбор за жени е европейски шампион.

Очаква се нашите момичета да пристигнат на летище София след около 15.00 часа с полет от Белград.

Антоанета Стефанова коментира, че за първи път от 20 години се говори толкова много за шахмат в България.

"Не мога да повярвам. Ние сме шампиони! Спечелихме без да се налага да споделяме първото място. Мисля, че за първи път от 20 години шахът е толкова популярен в България. Много се радвам, че този път, този голям медиен шум е свързан с позитивни събития, не с негативни. Толкова съм щастлива с момичетата. Радвам се, че имаме такъв тим", каза Антоанета Стефанова-шахматист.

"Според мен тотално подарих една от пешките си, което беше грешка от моя страна, но успях да компенсирам по-лошата си позиция. Когато тя изигра царица на Ф4, аз реагирах с топ на Е2 и това ми помогна да стабилизирам случващото се на дъската. Важното е, че не загубих надеждата си до края на партията. Истината е, че мислих, че ще завършим при реми, но е прекрасно, че успяха да победя", сподели Гергана Пейчева-шахматист.

"Голяма гордост и респект към отбора и треньора с това епохално постижение с взимането на това злато, което е невероятно за нас като родители и цяла България. Всичко се случи без държавна подкрепа, мисля, че момичетата показаха най-доброто от себе си. Благодарност към спонсорите, които успяха с добрите си контакти да получим уайлд кард за Будва", каза Людмил Кръстев, баща на Белослава Кръстева.

Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си представяне на завършилото късно вечерта в понеделник европейско отборно първенство в Будва, на което България завоюва титлата при жените.

20-годишната Салимова постигна най-висок коефициент на представяне на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от турнира и събра 6,5 точки, като не допусна нито една загуба.

Много висок коефициент на представяне постигнаха още Антоанета Стефанова и Виктория Радева. БНТ се свърза с бащата на Виктория Радева - Славей Радев.

"Нашите момичета, без лагери, без подготовка – едната пристига от Испания, защото там живее, двете момичета идват от Америка щото там са студентки , третата в Турция беше на гости, и единствено заминава отбора без лагер, без подготовка , единствено Виктория заминава от България – и те взеха че станаха шампиони.

Направо си е Божие чудо бих казал, защото понякога и Господ трябва да помогне. Този успех на нашите момичета не е случаен, защото ние с тях играем от години, познаваме се с родителите от години, карали сме се някой път – но всичко явно е било за добро, защото преди 12 години точно по това време Виктория Радева стана световен вицешампион за момичета до 10 години. И стъпка по стъпка сега стигаме този европейски връх. Надявам се догодина е олимпийска година. Има шахматна олимпиада в Унгария и този отбор, ако се запази от дрязги и от проблеми, защо да не стъпи и на олимпийския връх", каза той.

Бившата световна шампионка Стефанова завършва турнира с коефициент от 2518, който е четвъртият най-добър на първа дъска. Стефанова приключи с 5 точки от 8 изиграни партии, а по-високо постижение от нея записаха единствено сръбкинята Теодора Иняц (2596), азерката Гюнай Мамадзада (2540) и гъркинята Ставрула Цолакиду (2531).

Следваща голямо състезание за нашия отбор е Олимпиадата догодина в Будапеща през лятото.

Вижте прякото включване на Виолета Русенова

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова са лекоатлет и лекоатлетка на България за 2023 г.
Божидар Саръбоюков и Пламена Миткова са лекоатлет и лекоатлетка на България за 2023 г.
30-и юбилеен Коледен базар се провежда във Виена
30-и юбилеен Коледен базар се провежда във Виена