НОВИНИ

Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията, смята бивш министър на икономиката

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 21.11.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията. Това заяви Никола Стоянов - бивш служебен министър на икономиката в "Денят започва".

"Има дерогация, която е дадена на България и заради технически причини - по-труден достъп чисто логистично през Черно море, но най-вече за полза на българските граждани и на българската държава. При такава дерогация две неща трябва да се получат - ниски цени на горивата и същевременно да се обложат свръхпечалбите на "Лукойл". С преговори отстоявахме интересите на България по време на служебните правителства и рафинерията си плащаше данъците. Ако не се събират данъците и цените са високи, няма смисъл от дерогацията", подчерта Стоянов.

"Нося ви две таблици. По време на редовните правителства виждате при стартиране на военните действия в Украйна цените на горивата рязко се откъсват от цените на суровия петрол, в случая Уралс, който ние ползваме. Тоест суровината поевтинява рязко, при нас цените се покачват рязко през цялото време. Ние заварихме цена средно около 3,5 лв/л, когато застъпиха служебните правителства. При нас цената падаше и успяхме до 2,3 лв/л цената да свалиме. Отново като идва редовния кабинет на Денков се качва средната цена на горивата у нас, което със сигурност е една от сериозните проинфлационни мерки", каза бившият икономически министър.

Той коментира инициативата "Достъпно за вас" на Министерството на икономиката и индустрията.

"Изглежда ми, че Министерството рекламира промоциите във веригите. Няма гаранция качествени продукти ли влизат в тази кампания. Не виждам контрол върху веригите, нито законодателни инициативи."

Инфлацията у нас е изцяло привнесена отвън, смята Стоянов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инициатива "Един ден без автомобили на училище" се проведе в Хаджидимово
Инициатива "Един ден без автомобили на училище" се проведе в Хаджидимово
Даниел Иванов-Аоияма допусна пета загуба на турнира по сумо във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма допусна пета загуба на турнира по сумо във Фукуока