НОВИНИ

Капитан Димитров: Похитителите подкрепят една от страните във войната Израел - Хамас

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
07:10, 21.11.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Близък изток
Слушай новината

В повечето случаи до момента нападенията са били с цел пиратство и искане на откуп. Досега няма искане за такъв. За момента знаем, че похитителите подкрепят една от страните в конфликта в Близкия изток. Тепърва ще се изяснява какво значи това. Това заяви президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани капитан Димитър Димитров в ефира на БНТ.

Той обясни, че екипажите на търговските кораби са обучени как реагират в екстремна ситуации, една от които е похищение и отвличане на плавателния съд.

"Всеки кораб има план за сигурността на кораба, в който детайлно се описват задълженията на всеки един член на екипажа, като всеки от тях преминава през задължително обучение за действия в такива ситуации. Специално за нападения по въздух аз не съм виждал в плановете действия в такава ситуация, досега не е имало такъв случай за похитен кораб по въздух. Едно от нещата е да се натисне паник бутон", уточни президентът на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

"На повечето кораби има цитадели, което са паник стаи, понякога е възможно нападателите да проявят насилие в тези стаи. Разписано е кога екипажът ги използва. Зоните с повишен риск се обявяват от международни организации на застрахователите, този район не е обявен за такъв. Всяка компания преценява зоната, в която плава кораба", каза капитанът.

Вижте прякото включване на Нивелина Няголова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават тестовете на системата BG-ALERT
Продължават тестовете на системата BG-ALERT
Джо Байдън помилва пуйките Бел и Либерти за Деня на благодарността (Снимки)
Джо Байдън помилва пуйките Бел и Либерти за Деня на благодарността (Снимки)