НОВИНИ

Започна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество за бюджета

Николай Минков
от Николай Минков
11:15, 21.11.2023
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Започна заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди бюджета за следващата година, предложен от Министерски съвет.

Параметрите на държавния бюджет оставят непроменени, въпреки различните виждания на партиите, подкрепящи правителството. Има заложени ръст на заплатите в размер на 1,4 млрд. лева и актуализация на пенсиите с 11%.

"Предстои да разгледаме три от най-важните проекти на закони, а именно за бюджетите на Националната Здравноосигурителна каса, на Държавното обществено осигуряване и проекта на закон за държавен бюджет за 2024 година", каза при откриването на заседанието вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

"На 17 ноември т.г. проектозаконите бяха обсъдени на заседание на постоянните комисии към НСТС, съответно Комисията по осигурителни отношения и Комисията по бюджетна политика. Като единодушна подкрепа по проектите не беше постигната, затова започваме обсъждане на най-високо ниво", посочи Габриел.

Синдикати и работодатели вече изразиха забележки по така направените разчети. От КНСБ и КТ "Подкрепа" заявиха, че искат повече средства за увеличаване на заплатите. Според тях трябва да се предвидят още 700 млн. лв., за да се увеличат доходите в сфери като здравеопазване, земеделие и образование.

Амбицията е трите бюджета да бъдат приети и гласувани в парламента още този петък.

Вижте прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС заседават в Брюксел
Външните министри на ЕС заседават в Брюксел
След 66 години отсъствие: Сивият жерав се завърна като гнездящ вид в България
След 66 години отсъствие: Сивият жерав се завърна като гнездящ вид в България