НОВИНИ

Към момента няма предявени искания от похитителите на отвлечения кораб в Червено море

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:37, 21.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
По света
Слушай новината

Все още няма връзка с отвлечения в Червено море "Галакси Лийдър", на борда на който има и двама българи. Йеменските бунтовници хути превзеха плаващия под бахамски флаг плавателен съд. Към момента няма предявени искания от похитителите за освобождаването на заложниците.

Два дни след отвличането, компанията собственик на кораба "Галакси Лийдър" съобщава, че по всяка вероятност той се намира в пристанищната зона на Ходейда в Йемен. Комуникационните връзки на плавателния съд обаче са прекъснати.

Вчера йеменските бунтовници хути разпространиха видео, в което показват момента, в който се спускат с хеликоптер и превземат кораба.

На борда има 25-има души екипаж, сред които които 38-годишният капитан Любомир Чанев и 39-годишният старши помощник-капитан Данаил Веселинов. Останалите членове на екипажа са от Украйна, Мексико и Филипините. Появи се информация и за румънски граждани, която до момента не е потвърдена. Съединените щати остро осъдиха враждебните действия в Червено море.

"Отвличането на кораба "Галакси Лийдър" в Червено море от йеменските хути е крещящо погазване на международното право. Настояваме за незабавното освобождаване на кораба и екипажа му. Ще обсъдим с нашите партньори и с ООН какви стъпки ще предприемем", Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Новината беше съобщена първо от офиса на израелския премиер Нетаняху, като часове по-рано говорител на хутите предупреди, че всички кораби, свързани с израелската държава ще бъдат атакувани.

Собственик на "Галакси Лийдър" е израелския магнат. Два търговски кораба от същата компания са променили маршрута си в Червено море, за да избегнат смятаната за опасна зона.

В едно от изявленията си хутите предупредиха, че това е само началото и че действията им са в отговор на израелската офанзива в Газа. По думите им Израел разбира само от насилие, затова и са решили да предприемат подобни действия. Иран, който подкрепя йеменските бунтовници, отрече да е замесен в похищението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
30-и юбилеен Коледен базар се провежда във Виена
30-и юбилеен Коледен базар се провежда във Виена
Голдън Стейт прекъсна серия от шест поредни загуби с успех над Хюстън
Голдън Стейт прекъсна серия от шест поредни загуби с успех над Хюстън