НОВИНИ

България посрещна златните момичета в шахмата

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
15:50, 21.11.2023 (обновена)
Чете се за: 06:52 мин.
У нас
българия посрещна златните момичета шахмата
Слушай новината

България посрещна своите златни момичета в шахмата. Огромна радост и гордост ни донесоха шахматистките от националния отбор с историческата победа в Будва след десетгодишно отсъствие от международни състезания. Това са Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева. За първи път в историята на родния шахмат националният отбор за жени е европейски шампион.

14 часа, след като за първи път наш национален отбор по шахмат чу националния химн на европейско първенство, златните момичета се завърнаха на родна земя със златото.

"Аз се радвам, че вървим по пътя на това да бъдем отново приети международно, да изчистим името на българския шах и да се завърнем там, където ни е мястото", каза Антоанета Стефанова, капитан на националния ни отбор.

"Просто бяхме концентрирани в това да играем най-добре, не сме се вълнували толкова от очакванията", каза Нургюл Салимова.

- Тежка ли е купата?

Виктория Радева: Тежи приятно, бих казала, нито една от нас не може да се оплаче. Само може да сме горди и благодарни за всичко, което се случва около нас.

"Следващата година е олимпийска, така че ще се подготвим за Олимпиада", заяви Петър Арнаудов, треньор на националния отбор по шахмат.

Преди снимката за спомен със златния медал, на летището ги посрещна и премиерът Николай Денков.

"Сутринта връчих най-голямата правителствена награда в областта на културата на един професор, когото нарекох "красив ум". Ето още красиви умове - трябва да ги ценим, да им помагаме", посочи Денков.

Най-нетърпеливи да посрещнат децата си обаче остават родителите им. Семейството на Гергана Пейчева не успя да прегърне дъщеря си, защото от Будва тя излетя към Далас, където учи. Благодарение на нейната победа в последната партия България стигна до златото.

"Тя беше много щастлива и ние благодарим, че тя ни благодари на нас. Това е един огромен успех, който всички момичета направиха заедно като един цял отбор", казаха Таня и Светослав Пейчеви пред БНТ.

Бащата на Виктория Радева е изключително горд с дъщеря си, която беше изправена и пред сериозен здравословен проблем в Черна гора.

"Направо си е божие чудо - този успех на момичетата не е случаен, ние се познаваме с родителите от години, карали сме се някой път, но всичко това явно е било за добро", каза Славей Радев.

В родното село на Нургюл - Крепча, отново се готвят да я посрещнат като герой, както преди четири месеца, когато стана втора на Световната купа.

"Радвам се, гордея се. Досега никой не им обръщаше внимание и с Нургюл станаха според мен известни, до сега за шахмат никой не обръщаше и за спорт не го приемаха", каза Саниха Салиева.

Безсънна нощ изкара и семейството на Белослава Кръстева. Въпреки огромния успех за България и капитанът на отбора ни говори за проблемите по пътя към златото и липсата на помощ от държавата. Родителите на момичетата също споделят за трудностите.

"Като виждам засиленото внимание към нас се надявам за в бъдеще да ни помага и държавата", каза Антоанета Стефанова..

"Без да го смятам, грубо - между 100 000 - 150 000 лева сме похарчили само за турнири, треньори, компютри не успяхме да й купим хубави. Сега се занимава с лаптоп, който е над десетгодишен", каза Светослав Пейчев, баща на Гергана Пейчева.

"Допреди два месеца ние нямахме федерация, за да имаме право да участваме на първенства. Създаде се федерация, този спортен календар е отпреди две години - още тогава хората знаят кога е европейското първенство", обясни Славей Радев, баща на Виктория Радева.

"За да ни допуснат до участие като цяло, защото ние не сме допускани доста години, приносът е на създадена преди два месеца федерация, на която председател е Милен Василев и почетен председател е Антоанета Стефанова и благодарение на контактите, които имат с ръководството. Всички състезателки са картотекирани и членуват в лицензираната шахматна федерация, която е една в България и не могат да бъдат повече от една, и тя се казва БСФШ 2022", коментира Живко Жеков, треньор на Нургюл.

Председателят на Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов посочи, че единственото важно днес е историческата победа и благодари на спонсорите.

Благодаря на спонсорите, които направиха възможно участието ни в Будва, за да може, да реализираме възможностите на нашите шахматисти, които се подготвят от 10-15 години.

Премиерът също коментира темата за участието на държавата.

"Ще се срещнем до края на седмицата, за да няма проблеми с федерациите. Пари за българския шах ще има, когато се оправи програмата - знаете, че има проблем с федерациите, знаете, че лиценз има само едната от тях, в която не са тези състезатели. Важно е, че успяха да се съберат и да направят отбор за европейското, защото можеше и този момент да се изпусне".

Въпреки неразбориите в управлението на този спорт златните момичета вече гледат към Олимпиадата догодина.

Репортери: Виолета Русенова, Стефан Георгиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Селекционерът на Украйна Серхий Ребров: ВАР реши крайното класиране в нашата група, а не отборите
Селекционерът на Украйна Серхий Ребров: ВАР реши крайното класиране в нашата група, а не отборите
Украйна отбелязва 10 години от протестите на Майдана
Украйна отбелязва 10 години от протестите на Майдана