НОВИНИ

Хутите поставиха условия за освобождаване на похитения кораб с българи на борда

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:44, 21.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:25 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Йеменските бунтовници обявиха условията си за преговори за освобождаване на кораба "Галакси Лийдър", на който има и двама българи. Хутите настояват Съединените щати и Израел да спрат операцията в Ивицата Газа. Отвличането на кораба те определят като "реципрочно действие". От компанията собственик на "Галакси Лийдър" съобщиха, че всички комуникационни системи на кораба са изключени.

На 50 мили от мястото, където "Галакси Лийдър" е бил отклонен от курса си и похитен, в йеменското пристанище Худейда - отвлеченият кораб е закотвен. Местоположението му беше потвърдено от британската компания- собственик. За съдбата на 25-членния екипаж преговаря Върховният политически съвет на Йемен.

"Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и занесат там вода, лекарства и храна, тогава ще могат да говорят за израелския кораб. Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в съответствие с принципа на реципрочност", каза Мохамед Али ал Хути, член на Върховния политически съвет на Йемен.

Условието беше разпространено в профила на Мохамед Али ал Хути в социалната мрежа X.

Върховният политически съвет на Йемен е непризнат политически орган на страната. Създаден е през 2016 година от антиправителствените сили. В него влизат 9 души, които са и най-високопоставените представители на йеменските бунтовници.

В контролираните от хутите райони, Върховният политически съвет изпълнява функциите на най-висшия орган на управление. Неговите членове съставят правителство и назначават губернатори.

Офицално Съветът поддържа връзки единствено с Иран. Хутите дори имат посланик в Техеран. Според медийни публикации, Съветът има контакти и със Северна Корея и Русия.

Под контрола на Върховния политически съвет на Йемен е и медийната мрежа на хутите. Освен сайтове и радиостанции, йеменските бунтовници разполагат и с телевизионен канал в Ливан. Той излъчва с техническата подкрепа на ливанската групировка Хизбула.

От години САЩ предупреждават за разрастващата се военна мощ на хутите. Кадрите са от септември тази година, когато йеменските бунтовници организираха военен парад в Сана, за да демонстрират въоръжението си.

Иран отдавна въоръжава хутите с ракети и дронове. Още преди 7 години йеменските бунтовници обявиха, че имат малка балистична ракета собствено производство. Във войната с правителствените сили, хутите са развили и умения за бойни действия по море. Факт, който се потвърждава от похищението на "Галакси Лийдър".

"Отвличането на кораба "Галакси Лийдър" в Червено море от йеменските хути е крещящо погазване на международното право. Настояваме за незабавното освобождаване на кораба и екипажа му. Ще обсъдим с нашите партньори и с ООН какви стъпки ще предприемем", каза Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Амбиция за слава или изпълняване на поръчка? Около отвличането на кораба от хутите има много неизвестни. Независимо, че Техеран отрича да е замесен, за военните експерти остава версията, че това е част от прокси войната, която Иран води с Израел и Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адрияно Дженев отпадна на сингъл, но продължава на четвъртфиналите на двойки на тенис турнира в Монастир
Адрияно Дженев отпадна на сингъл, но продължава на четвъртфиналите на двойки на тенис турнира в Монастир
Асен Василев: Няма да допускаме да се създават гета с ниско заплащане
Асен Василев: Няма да допускаме да се създават гета с ниско заплащане