НОВИНИ

Къде се намира отвлеченият кораб с българи и кои са похитителите му?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:40, 19.11.2023
Чете се за: 05:02 мин.
По света
Слушай новината

Кораб с двама българи в екипажа е отвлечен в Червено море, съобщиха от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. От българското Министерство на вътрешните работи потвърдиха за "По света и у нас", че сред отвлечените са двама българи - единият е капитан на кораба. От Външното ни министерство казаха за "По света и у нас", че проверяват информацията.

Новината дойде от службата на израелския премиер Бенямин Нетаняху. Според Тел Авив плавателният съд е с 25-членен екипаж - граждани на България, Украйна, Филипините и Мексико. Като отговорни за похищението се посочват членове на племето хути в Йемен, които са подкрепяни от Иран.

От офиса на израелския премиер Бенямин Нетаняху определиха инцидента като "ирански терористичен акт" и предупредиха, че ще има последствия за сигурността на мореплаването. От Пентагона също съобщиха, че са наясно със ситуацията и внимателно наблюдават развитието ѝ.

Корабът се казва "Галакси Лийдър" и е собственост на британска компания, частично притежавана от израелския магнат Ейбрахъм Унгар, известен като Рами. Плавал е под бахамски флаг, операторът му е японски. Транспондерите му са били активни последно вчера следобед, когато е бил източно от порт Судан. Тръгва преди три дни от Турция и пътува към Индия. Днес представител на хутите в Йемен съобщи, че корабът е отвлечен и се намира на пристанище Салиф в провинция Ходейда в Йемен.

Хутите са подкрепяни от Иран и вече извършиха редица атаки срещу Израел от началото на войната с Хамас. Ракети и дронове летят от посока Йемен към Израел от седмици. По-рано днес техен говорител заяви, че всички кораби - собственост или опериращи под израелски флаг, са мишена.

Военният им говорител Яхя Сари написа в социалните мрежи следното предупреждение към всички държави по света - "да изтеглят своите граждани част от екипажи на такива кораби, да не правят доставки до тези кораби и да не приближават свои плавателни съдове до тях". Преди седмица същият военен говорител се закани, че предстоят нападения срещу израелски кораби в Червено море и Бабелмандебския проток, който свързва Червено море с Аденския залив на Арабско море.

"Нашите въоръжени сили изстреляха множество балистични и управляеми ракети, както и значителен брой дронове срещу различни мишени на израелския враг в окупираните територии. Йеменските въоръжени сили потвърждават, че това е третата подобна операция в подкрепа на нашите палестински братя. Подчертаваме, че ще продължим да извършваме още атаки с ракети и дронове, докато израелската агресия не спре", заяви Сари на 31.10.2023 г.

Хутите са съюзници на Техеран - част от така наречената "ос на съпротивата" срещу Израел. Иранският външен министър Хосеин Амирабдолахян заяви днес, че групировките на съпротивата са активирали целия си капацитет, за да засилят натиска върху Израел.

Само дни по-рано иранският лидер Али Хаменей призова да бъдат забранени доставките на петрол и храна за Израел през Червено море, Персийския залив, Оманско море и Суецкия канал. Хутите контролират по-голямата част от западен Йемен, както и столицата Сана. От 2015 г. водят война с проправителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия.

Новината за отвлечения кораб идва след като катарският премиер шейх Мохамед бин Ал Тани съобщи, че остават само "малки" пречки преди да бъде финализирана сделка за освобождаване на заложниците, държани от Хамас. Израелският премиер Нетаняху твърди все пак, че нищо не е договорено и изключи обявяване на примирие в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фермин Алдегер триумфира в Катар и записа трета поредна победа в клас Moto2
Фермин Алдегер триумфира в Катар и записа трета поредна победа в клас Moto2
Ураганният вятър отнесе керемиди от покриви в Смолян
Ураганният вятър отнесе керемиди от покриви в Смолян