НОВИНИ

Нови искри в некоалицията - ГЕРБ отново с критики към бюджета, според ПП няма проблеми

bnt avatar logo
от БНТ
17:52, 19.11.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозни критики към властта отправи заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов. В "Денят започва с Георги Любенов" Митов заяви, че според него финансовият министър харчи безразборно, за да изглежда добър, а министър-председателят бяга от отговорност. Василев и Денков отговориха на упреците и заявиха, че няма проблеми с бюджета за следващата година и не очакват поскъпване на горивата.

Според Даниел Митов никой няма да иска да е финансов министър след Василев, защото "всичко след него ще е потоп". В бюджета няма идеи за развитие на българската икономика, смята депутатът.

"Асен Василев иска да харчи безразборно. Иска да раздава пари и да изглежда добър".

В Благоевград финансовият министър Асен Василев каза, че за момента корекции в бюджета се предвиждат само в капиталовата програма. От 8 млрд. лв за тази година е увеличена на 12 млрд. лв. за следващата.

"Което пак е 25% увеличение за догодина. Капиталовата програма не би създала драматични проблеми. Тъй като това най-вероятно ще стане за сметка на това, че ще има пак неизпълнение на капиталовата програма. Това, което направихме – 2 млрд и 400 млн. лева, които не бяха предварително предвидени в оригиналното планиране, които сложихме от новата вноска на газа, срещу които имаше допълнително направени инвестиции, капиталови разходи, всъщност паднаха от общата рамка на бюджета", посочи Василев.

Запазва се 125% повишение на учителските заплати, увеличени са парите за наука, култура и висше образование. Според Митов в правителството не е ясно кой носи отговорност и за какво.

"Животът на подобен тип коалиции-некоалиции също е сложен, тъй като отразява реални настроения и проблеми в обществото. Някои хора последните 3 години направиха всичко възможно, за да се изпонамразим и да настроим хората едни срещу други така, че в момента да не можем да разчитаме на едно стабилно нормално управление в което е ясно кой носи отговорност".

Премиерът Николай Денков каза, че няма значение колко е трудно да се управлява при подобни условия, важното е, че се взимат правилните решения.

"Всеки, който се е захванал с политика, трябва да очаква да има натиск върху него. Мога да кажа, че не съм направил никакъв компромис, който е важен за развитието на страната. Има опити, но аз ги отказвам категорично, примерът с дерогацията е точно такъв", каза Николай Денков.

В тази връзка финансовият министър каза, че няма причина за повишаване на цените на бензина.

"Това, че се забранява износът от 1 януари – забранява се износът на база руски петрол, ако има неруски петрол, спокойно те могат да си изнасят продуктите от неруския петрол, който ползват. Така че това просто ще ускори преминаването към неруски петрол", посочи той.

А отговора на "Лукойл" Василев определи като неразбирателство или опит за всяване на страх.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България завърши годината със зрелищно 2:2 като гост на Сърбия в Лесковац
България завърши годината със зрелищно 2:2 като гост на Сърбия в Лесковац
Кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море
Кораб с българи на борда е отвлечен в Червено море