НОВИНИ

Асен Василев: Ако спрем дерогацията от днес за утре, кой ще намери танкери с газ?

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 17.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време да се мине към неруски петрол. Това каза в "Панорама" финансовият министър Асен Василев.

Решението защитава и двете точки, защото износът спира на 1 януари, а на 1 март се спира дерогацията - това е технически минималният срок, за да се мине към неруски петрол, посочи той.

"Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?"

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през "Лукойл".

"Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна".

Призна, че управлението не е стабилно и че от самото си създаване е тежък компромисен вариант, за да може България да се придвижи напред по няколко ключови цели.

Финансовият министър определи като неонователни притесненията за бюджета и таксата за пренос на руски газ. Затова ги махнахме - коментира той - намалена е и капиталовата програма, която пак е на рекордни нива - 10 млрд. лв.

"По този начин си запазваме трите процента, бюджетът влиза в рамки и ако тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма".

Категоричен е, че приходи се събират и не вижда нещо нередно. Единственият дефицит е ДДС от внос, но той се наваксва. Василев каза и кога би подал оставка.

"Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата", каза той.

Василев коментира и снощните размирици на протеста срещу БФС: "Изключително грозни сцени, които показаха, че не е нормално фенове да хвърлят бутилки, не е нормално и полицията да бие хора, които са паднали на земята".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свиленски: ГЕРБ, ПП и ДПС искат оставките на различни министри - да подкрепят вота на недоверие
Свиленски: ГЕРБ, ПП и ДПС искат оставките на различни министри - да подкрепят вота на недоверие
Стилиян Петров пред БНТ: Ръководството на БФС трябва да поеме отговорността за стореното вчера
Стилиян Петров пред БНТ: Ръководството на БФС трябва да поеме отговорността за стореното вчера