НОВИНИ

Правителството остава на власт: ПП, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, държавния бюджет и кворума в НС

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 17.11.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ и ДПС ще участват на заседанието на Народното събрание в сряда и ще покажат, че евроатлантическото мнозинство съществува, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща със съпредседателя на "Продължаваме промяната" и финансов министър Асен Василев и зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Вижте още в репортажа на Милена Кирова

На срещата са обсъдени въпросите за бюджета за догодина, дерогацията за руския петрол и сътрудничеството между трите формации.

Подкрепата на ГЕРБ и ДПС е при следните условия:

  • Дерогацията на "Лукойл": Дерогацията за внос на руски петрол ще бъде премахната преждевременно в две стъпки - от 1 януари спират квотите за износ, а от 1 март 2024 се спира окончателно вноса и преработката на руски петрол.
  • Бюджет 2024: Намерени са възможности всички искания на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени, заяви Десислава Атанасова.
    1. Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата планирана вноска по таксата за газа.
    2. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др.
    3. Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета.
    4. С около един милиард лева е прецизиран е таванът на поемането на държавен дълг.
  • Демонстрация на евроатлантическото мнозинство: ГЕРБ са получили гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които някоя от двете парламентарни групи да гласува заедно с "Възраждане", БСП и ИТН в пленарна зала.

С договорените промени в бюджета планираните капиталови разходи се свиват с около 2 млрд. лв., колкото е планираната вноска, дължима от "Газпром" за транзитната такса. Така капиталовите разходи стават малко под 10 млрд. лв., уточни финансовият министър Асен Василев.

"Ще преработим бюджета в този му вид, така че той да мине през малката и голямата тристранка и да бъде обсъден от Министерски съвет.

Намереното решение за дерогацията е полезно за българските граждани, защото от една страна се спира износът и парите, които отиват към Русия, от друга страна се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горивата.

Имахме откровен разговор с колегите от ГЕРБ за това, че нито те, нито ние е добре да формираме мнозинство в Народното събрание с БСП и "Възраждане", защото това води до нездравословни процеси и загуба на доверие", коментира Асен Василев.

От ДПС също са доволни от договореното.

"Удовлетворени сме, че бяхме чути относно това да спре това изнасяне на печалби към Русия. Тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските граждани и пазар, но ще спре износът на средства към Русия и финансиране на войната. Правителството остава!", заяви Йордан Цонев.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националите на Австралия ще дарят премиите си за Газа
Националите на Австралия ще дарят премиите си за Газа
Гарет Саутгейт: Загубихме повече играчи, отколкото е нормално
Гарет Саутгейт: Загубихме повече играчи, отколкото е нормално