НОВИНИ

Премиерът Николай Денков уволни зам.-министъра на МВР Стоян Темелакиев

Министър-председателят има информация, че вътрешният министър е бил на кинопрожекция по време на протестите

Александър Марков
от Александър Марков
10:44, 17.11.2023
Чете се за: 10:27 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Министър-председателят Николай Денков даде изявление в Министерския съвет.

"Вместо футболен празник вчера наблюдавахме грозни сцени на насилие. Основната причина е дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък на българския футбол без никаква видима перспектива за развитие. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач, допълнително нагнетиха напрежението. Към това трябва да добавим и грешки в организацията на ръководствата на МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващите агитки на футболните отбори. Искам да благодаря на всички мирно протестиращи футболни запалянковци, както и на всички полицаи, които съвестно изпълниха дълга си, без да проявяват насилие в изключително трудна обстановка, изпълнена с провокации", каза министър-председателят.

"Предприех следните действия - изпратих писмо до централата на УЕФА и до контролната етична и дисциплинарна комисия на УЕФА, за да видя тяхното становище. Ще потърся позицията и на ФИФА. Уволних зам.-министъра на вътрешните работи Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност в МВР. Възлагам на главния секретар на МВР Живко Коцев максимално бързо и обективно разследване за наблюдаваните случаи на насилие от отделни полицаи. Техните имена трябва да станат ясни и те трябва да получат най-високи дисциплинарни наказания за проявените случаи на полицейско насилие, включително и уволнения от службите на МВР", каза премиерът.

Денков коментира и исканията за оставка на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Ще обсъдя този въпрос първо с вицепремиера Мария Габриел. С нея ще обсъдим и следващите стъпки по тази тема", допълни той.

Премиерът коментира къде е бил министърът на вътрешните работи по време на протестите снощи.

"Получих информация, че е бил на някаква кинопрожекция, което е доста смущаващо. Както знаете по това време имахме заседание на Министерски съвет, на него министърът беше заместен от зам. министър Темелакиев, така че в един момент аз трябваше да кажа на зам. министъра - ама, моля ви, отивайте и си свършете работата. Така че, там очевидно имаше проблем в координацията", подчерта Денков.

Той посочи, че вижда неадекватна оценка на обстановката от страна на Калин Стоянов.

"Няколко пъти се чух с него вчера и той ме уверяваше, че не очаква особени проблеми, провокации. Тази сутрин неговият коментар беше, че нищо особено не се е случило".

"Аз нямам никакви критики към спортния министър. По отношение на организацията на тези мачове, той няма преки отговорности. Те са свързани с кореспонденцията между БФС и УЕФА, за това къде и как ще се организира мачът, след което основно СДВР и МВР трябва да организират охраната, включително и планирането на събитието. Два основни проблема видях - събирането на агитките и насилие от отделни полицаи. Видяхме видеозаписи от неща, които не трябва да се случват", категоричен е министър-председателят.

По отношение на вота на недоверие Денков отново припомни позицията си, че незабавната отмяна на дерогацията ще доведе до сътресение на пазара на горива у нас.

"Аз няма да взема нито едно решение, което не е разумно за държавата. Предложението за 3 дни отнемане на дерогацията е абсолютно неразумно с много високи рискове, показани от най-различни институции. Това искане не е съобразено с никаква политическа логика, освен една - да се поставят политически капани. Решенията винаги ще бъдат тези, които смятам за разумни за държавата, хората, бизнеса. Няма да се поддам на извиване на ръце. Докато мога да вземам правилните решения, ще го правя. ГЕРБ и ДПС, които са заедно, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят", посочи Денков.

"Първо, отново искам да подчертая, че не трябва да се хвърля на едро вина върху всички. Отново благодаря на всички запалянковци, които протестираха мирно и на онези полицаи, които си свършиха работата. Не трябва да се казва - всички са виновни. Заместник в СДВР отговаря за тази организация. Който отговаря, той трябва да си поеме отговорността. В МВР отговаря Темелакиев и той си пое отговорността. В СДВР трябва да се направи анализ и да се поеме отговорност. Не е виновно СДВР като цяло, можеше да е много по-лошо снощи, но трябва да се направи анализ", обобщи премиерът.

На въпрос притискан ли е бил Калин Стоянов да работи за ПП-ДБ по време на изборите, Денков отговори:

"Нека да разделим въпросите. Първо, ако съм притискал в нещо Калин Стоянов, то е да си изпълни задълженията по отношение на организацията на вота. По отношение на всички партии, без изключение. Да, няколко пъти съм водил разговори - ти и екипът не трябва да позволите да има нарушение на изборното законодателство, доколкото това зависи от вас. Това сме го имали. Това му е работата, никога не съм го притискал по отношение на конкретни партии", допълни министър-председателят.

По отношение на скандала с машинния вот Денков каза:

"Министърът на електронното управление Александър Йоловски е в процедура, в която с него се занимават разследващи органи, прокуратура. Аз не мога повече да изисквам такава информация. Трябва да гледам дали си върши работата като министър. Решението за мен е да си върши максимално добре работата като министър".

Денков не пожела да коментира дали издигането на Калин Стоянов за вътрешен министър е било по искане на ГЕРБ.

"Аз досега винаги съм казвал и пак ще го кажа, да, има такава министри, но искам да работя с всички като в един екип. Повечето в почти всички случаи успяват. Темелакиев беше избор лично на министъра, той настояваше да работи с него. Аз не мога на посоча политическа принадлежност. Не искам да кажа откъде са дошли министрите. Като падне правителството, ще ви кажа откъде са дошли".

"Не сме обсъждали такава стратегия, аз все пак имам вече достатъчно политически опит, за да знам как една оставка на министър отнема изключително много време и енергия и политически импулс. Ще пристъпим към смяна на министри, когато вече стане ясно, че вече не може да си изпълнява задълженията като министър."

По темата за предложението за оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев, премиерът каза:

"Винаги съм действал институционално. Нямам проблем да работя с когото и да било. Въпросът е, че качеството на работата няма да е, както се очаква. Аз нямам достатъчно доверие на Тончев, след като не направи това, което очаквах от него. Надявам се, че той също ще бъде отговорен да работи с всички институции. Но да се твърди, че няма проблем е меко казано несериозно. По отношение на основанията на президента, качили сме мотивите и всеки маже да ги сравни и да види кое е законно и кое не. Предишните мотиви за предшественика на Тончев са много по-неоснователни, отколкото са моите, които са съвсем конкретни."

Денков коментира и дали новоизбраният кмет на София Васил Терзиев, издигнат от ПП-ДБ, е трябвало да забрани протеста снощи.

"По отношение на ролята на новоизбрания кмет, той няма право да забрани този протест. Дори и да се опита да го забрани, това би имало още по-лош резултат, защото още повече би повишило напрежението. Феновете имат право да бъдат и на стадиона, и на протести, това е тяхно право. И само със забрани няма да се решат нещата. Проблемите идват от лошото управление на футбола години наред нашите отбори вървят надолу, второ, от лошата организация на мача, трето, от грешното събиране на агитките на едно място, всичко това са конкретни действия, за които има хора, които носят отговорност. Какво да направи смета - да забрани протест, в който са готови да влязат 10 000 човека ли? Как си га представяте това?", попита риторично Денков.

Вижте прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина музикантът Кузман Бирбучуков
Почина музикантът Кузман Бирбучуков
И БСП поиска оставката на вътрешния министър
И БСП поиска оставката на вътрешния министър