НОВИНИ

Съдът реши: Разпечатват чувалите с бюлетините от машините в София

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
12:30, 17.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Снимка: БТА
Слушай новината

Чувалите с бюлетините от всички над 1500 секции в София, в които се гласуваше с машина на балотажа, ще бъдат разпечатани. Повторно броене обаче засега не се налага. Това реши Административният съд в столицата, който разгледа жалбата на Ваня Григорова срещу избора на Васил Терзиев за кмет, макар той вече да се закле като такъв.

От чувалите с машинните бюлетини в София ще се вадят само финалните отчети от устройствата и ръчно повторно броене няма да има. Такова ще се изисква, само ако назначената от съда експертиза установи нарушения. А че такива има твърдят Ваня Григорова и екипът й, които останаха доволни от решението.

"Съдът с решенията, които взе, създаде условия избирателите да бъдат убедени, че техният избор такъв, какъвто те са искали да направят, ще бъде отчетен. Трябва да отбележим също, и че моят опонент също твърди, че има случаи, в които той е ощетен", коментира Ваня Григорова.

Васил Терзиев не дойде лично в залата, но неговата защита посочи, че дори и да се установят разминавания, може да се наложи повторно преброяване само в определени секции.

"Дори в самата жалба на г-жа Григорова са посочени малък брой секции, между 100 и 200, мисля, в които има конкретни нарушения", посочи Марин Пандов, адвокат на ПП-ДБ.

Сега на ход са 24-те районни администрации, които да разпечатат чувалите. От Общинската избирателна комисия в София поясниха, че финалните отчети, които съдът изисква, не съдържат данни за кой кандидат са гласовете.

"Финалните отчети, които издава машината след края на изборния ден и той е като касова бележка, са много малък документ. В него пише колко гласове има, каза Борислав Тасев, секретар на ОИК София .

Следващото заседание ще е на 1 декември, докогато трябва да е готова и експертизата.

На 10 ноември Административен съд София – град отхвърли искането на Ваня Григорова да спре предварителното изпълнение на решението на столичната Общинска избирателна комисия, с която кандидатът на ПП-ДБ Васил Терзиев беше обявен за избран за кмет на София.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел продължава настъплението по Западния бряг
Израел продължава настъплението по Западния бряг
Сектор "Б" и Сектор "Г" се защитиха взаимно след обвиненията от СДВР
Сектор "Б" и Сектор "Г" се защитиха взаимно след обвиненията от СДВР