НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": "Изкуственият интелект и контролът над бъдещето"

bnt avatar logo
от БНТ
10:53, 17.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Още
Слушай новината

Днес, 17 ноември от 22.00 часа, в поредицата "В кадър" ще бъде излъчен филмът "Изкуственият интелект и контролът над бъдещето". Основните въпроси, които авторите задават във филма, са ползите от изкуствения интелект и рисковете от него.

"Изкуственият интелект беше една от темите, която застана в челните позиции на световния дневен ред и за лидерите, и за хората като нас. Имаше две големи предизвикателства - да обясним тази изключително всеобхватна и сложна тема по прост начин в 30 минути, за това ни помогнаха героите във филма. Това са хора, които са част от световния елит, един от тях е Ивайло Иванов, а другите са д-р Артур Кордон, автор на книги на тема изкуствен интелект, а другият е проф. д-р Пламен Ангелов, който преподава във Великобритания", отбеляза Цветелина Йорданова.

"Ясен отговор нямаме за нищо в бъдещето, бъдещето трудно се предсказва. Как ще промени медиите? Най-вероятно ще ги промени из основи по много различни начини. Това, което ние смятаме, че е чисто човешки прерогатив, човешки умения от типа да сме креативни, да бъдем инициативни, да бъдем интелигентни, изведнъж се оказва, че не е само човешко - може машините да правят неща, които са подобни на това, което хората правят. И голяма част от креативните професии, в това число и професиите в медиите, вече имат нечовешка конкуренция", отбеляза Ивайло Иванов, технологичен предприемач.

Режисьор на филма е Борислава Димова, оператор - Атанас Атанасов, монтажът е поверен на Асена Оракова, компютърна графика - на Ара Хугасян. Продуцент е Весела Смилец, сценарист - Цветелина Йорданова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата започва проверка на цялото ръководство на БФС
Прокуратурата започва проверка на цялото ръководство на БФС
Почина музикантът Кузман Бирбучуков
Почина музикантът Кузман Бирбучуков