НОВИНИ

Кирил Петков: Дерогацията може да отпадне най-рано на 1 март

Кирил Петков
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 16.11.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" остава на позицията си срещу предложението на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията на вноса на руски петрол в тридневен срок. Това стана ясно след заседанието на Съвета по сигурността към МС, на който бяха обсъдени евентуалните рискове за страната при незабавно отпадане на дерогацията.

"Ние от ПП-ДБ изчакахме всички доклади - на българските служби, и на Министерството на икономиката, и на постоянния представител на държавата в "Лукойл". И стана ясно, че срокът от септември (2024 - б.а.) като оптимален срок се потвърди, но срокът, който е теоретично минимален, може да е първи март.

Всичко преди първи март носи реален риск, според министрите, службите и постоянния представител, за повишаване на цените на пазара и несигурност на доставките. От тази гледна точка сме готови да прецизираме датата от 15-и на 1 март, но всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове", посочи Петков.

Той допълни, че продължаването на дерогацията до първи март ще донесе в бюджета и общо 550 млн. лв. - 400 млн. до края на годината и още 150 млн. до март.

"Независимо от политическата риторика, която ще бъде отстоявана в следващите дни, ще отстояваме интереса на българските граждани. Едновременно с това сме твърдо "за" възможно най-бързо прекратяване на паричните потоци към Путин, но това не трябва да става за сметка на българските граждани", каза Петков.

Той допълни, че по време на заседанието не е чул данни за "чудовищна далавера" от страна на митниците, за каквато говори Делян Пеевски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лионел Меси ще бъде на линия за световните квалификации срещу Уругвай и Бразилия
Лионел Меси ще бъде на линия за световните квалификации срещу Уругвай и Бразилия
Израел: Къщата на лидера на Хамас е била място за срещи на висшето командване на групировката
Израел: Къщата на лидера на Хамас е била място за срещи на висшето командване на групировката