НОВИНИ

ГЕРБ: "Лукойл" е бил готов да премине на неруски петрол още вчера

Рафинерията е изнасяла руски горива за целия свят, въпреки санкциите срещу Москва, каза Делян Добрев

Николай Минков
от Николай Минков
09:32, 16.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ напуснаха заседанието на Съвета по сигурността в Министерски съвет.

Премиерът Николай Денков свика извънредното заседание по повод внесения в Народното събрание проект на Закон за изменение на Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Фокус на заседанието е оценката на последиците и рисковете за националната сигурност на България при евентуално приемане на проектозакона, който предвижда отмяна в тридневен срок на предоставената от Съвета на Европейския съюз дерогация за преработката на руски нефт от българската рафинерия.

ГЕРБ са напуснали, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отнемане на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала. Това обявиха Десислава Атанасова и Делян Добрев.

"Считаме, че е абсолютно безпредметно нашето участие, защото всичките ни опасения, които през тези месеци изразявахме пред вас от докладите на службите се потвърдиха. Стана ясно, че "Лукойл" е имал готовност още вчера изцяло да премине към неруски петрол, но след заседанието на Енергийната комисия това рязко се е променило и в момента в огромен процент се обработна руски петрол. Печели се от гърба на българските граждани. За нас единственото разумно е парламентът да подкрепи проектозакона за дерогацията на ГЕРБ и ДПС. Дори срокът да не е тридневен, а едномесечен е добър и възможен вариант", каза депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Добрев посочи, че от доклада е станало ясно още, че "Лукойл" е продавала и претоварвала на танкери в открито море в определени месеци 50% от горивата, като дори не е ясно те къде са отивали.

"На срещата стана ясно, че въпреки санкционния режим и това, че дерогацията позволява горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, повече от 50% от произведените горива на "Лукойл" са изнасяни за целия свят. Включително има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и дори не се знае коя е крайната им дестинация. Това е скандално и ще бъде обект на бъдещи разследвания", каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи успех за българските превозвачи в Европейския съд в Люксембург
Първи успех за българските превозвачи в Европейския съд в Люксембург
Прокуратурата проверява сигнал за учител, поставил записващ телефон в ученическа тоалетна
Прокуратурата проверява сигнал за учител, поставил записващ телефон в ученическа тоалетна