НОВИНИ

Чатбот ще помага на студентите и преподавателите в Нов български университет

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:52, 17.11.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Виртуален помощник вече е на разположение на студентите и преподавателите в Нов български университет.

Как да стигна до НБУ, кога е срокът за кандидатстване за стипендия, какви са необходимите документи, как да се свържа с определен преподавател, как да открия допълнителни материали. Много въпроси, зададени от много студенти, по много пъти на ден. Сега на тях отговаря чатбот, който се появява на уебстраницата на НБУ. Спестява време, обаждания, чакане на опашки, пропуснати срокове и възможности за кандидатстване.

"За нас това е още един нов и модерен начин да общуваме със своите студенти, да ги улесняваме в техния път в университета и разбира се, да научаваме повече неща за това какъв е студентът, какъв е нашият студент и как той се държи в дигитална среда", доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам.-ректор по учебната дейност - НБУ.

В университета вече са приели чатбота като свой добър колега, който работи денонощно. Дълго време са проучвали и подготвяли начина, по който да бъде трениран този виртуален асистент, за да бъде възможно най-полезен. Но продължават ежедневно да го наблюдават и да обучават изкуствения интелект, който стои зад него.

"Определено смятам, че ИИ би могъл да бъде много добър приятел на всяка една институция и организация и съм щастлив, че НБУ е първият университет и изобщо образователна организация в България, която смело тръгва по този път", доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам.ректор по учебната дейност - НБУ.

Предвиждат този гид да помага на студентите при избора на програми за следване, създадени лично за тях.

"Една посока, в която много успешно може да се развива чатбота е в посока индивидуализиране на обучението. Концепцията за професиите на бъдещето в една много голяма степен опират до една интердисциплинарност, знания в много различни професионални направления и улавянето на тези специфични нужди при всеки човек е нещо, за което смятам, че ИИ в една много голяма степен би могъл да ни помага", доц. д-р Кристиян Постаджиян, зам.-ректор по учебната дейност - НБУ.

На фона на глобалната дискусия за ползите и рисковете от ИИ, трябва ли човечеството да се страхува от него?

"Преди 100 години е имало един такъв въпрос дали е трябвало да се страхуваме от колите, защото те са били нещо много ново и е изглеждало много опасно. Към днешна дата виждаме, че те са част от нашия живот. Всяко ново нещо буди определен страх, определено напрежение. Важно е да се на,чим как да използваме тази технология и тя да бъде в наша полза. Мисля, че човечеството има мъдростта как да използва тази технология адекватно и градивно."

Обмисля се идеята скоро чатботът да има лице и глас, а университетът разчита много за развитието на възможностите му на своите студенти и техните умения и смелост да променят средата около себе си в крак с най-добрите в света.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Балевски, БФС: Михайлов най-вероятно ще подаде оставка, цялата държава е срещу него
Валентин Балевски, БФС: Михайлов най-вероятно ще подаде оставка, цялата държава е срещу него
Габриела Димитрова спечели сребърен медал от европейското първенство по джудо до 23 г.
Габриела Димитрова спечели сребърен медал от европейското първенство по джудо до 23 г.