НОВИНИ

Антоанета Цонева: Ако Калин Стоянов остане министър, ще е министър на онези, които го подкрепиха

bnt avatar logo
от БНТ
19:03, 17.11.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Ако Калин Стоянов остане министър, ще е министър на политическите сили, които го подкрепиха днес. Това заяви в "Още от деня" депутатът от ПП-ДБ Антоанета Цонева. Тя обаче не отговори на въпроса кой е предложил Стоянов при съставянето на кабинета, нито дали е вярно, че върху него е оказван натиск по време на изборите

"Ако върху министъра е оказван някакъв натиск, следва да го съобщи публично, но днес от премиера чух много ясно, че очакванията, които е имал към министъра по време на изборите, са свързани със задълженията на МВР - преследване на престъпления срещу избирателните права".

Премиерът Денков поиска оставката на Стоянов и уволни заместника му заради ада в София снощи, уточни Цонева. Тя смята, че оставките на министри трябва да се искат с много ясна мотивация. Попитана защо от ГЕРБ пък искат оставката на спортния министър Димитър Илиев, отговори:

"Посредством него разбрах резултатите от одита по отношение изпълнението на зала "Арена Бургас" - близо 60 млн. са инвестирани там, а в момента единственият спорт, който може да се практикува, е спортна гимнастика. Дали случайно бъркането надълбоко в изграждането на тази арена да дразни някого и министърът да става неудобен, бих попитала аз?"

За неприятно учудване на ПП-ДБ, ГЕРБ и "Възраждане" са счупили кворума в парламента вчера и тази сутрин, коментира още Цонева. Основното разногласие межуду управляващите в последните дни е била дерогацията - заради нея напрежението е ескалирало до такива нива, че ГЕРБ да започне отявлено да вазимодейства с "Възраждане", смята тя.

"Ние настоявахме да се спази онова, което бяхме приели заедно и с ГЕРБ и ДПС относно това как ще намаляват процентите на преработван руски петрол. Искането това да спре за три дни е нереалистично като изпълнение и подлага пазара на горивата на много голям трус".

На първи януари 2024 г. спират квотите за износ, а февруари - март дерогацията пада, увери депутатът.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джуд Белингам е носител на приза Golden Boy за 2023-а година
Джуд Белингам е носител на приза Golden Boy за 2023-а година
Ергюнал Себахтин на финал на европейското до 22 г. след победа с нокаут
Ергюнал Себахтин на финал на европейското до 22 г. след победа с нокаут