НОВИНИ

Съдбата на кабинета: Окончателното гласуване на вота ще е следващата сряда

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:34, 17.11.2023
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Правителството остава на власт - ПП, ГЕРБ и ДПС се разбраха за дерогацията, държавния бюджет и кворума в Народното събрание. Разбирателството дойде след проваленото заседание на НС, при което трябваше окончателно да се гласува вота на недоверие.

Пълна зала с депутати и една недовършена процедура - окончателно гласуване на вота на недоверие.

"Ние не сме партия, която осигурява кворум. Как така заради тоя петрол пусти и тези пари явно са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните уж партии - "Възраждане", ИТН и БСП и да е по-важно от правителството. Нито имаме да делим "Лукойл". "Лукойл" си е частна компания, пряко подчинена на Кремъл и парите отиват натам", заяви Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Разчетоха ли ПП-ДБ знаците, за които от ДПС говореха вчера?

"Смятам, че тези хора не могат да четат нищо. Гледам още не са в първи клас. Може да стигнат до първи клас и в сряда ще говорим отново. Вчера господин Костадинов каза, че има сватба и те са булката и каза, че ни бил взел булката. Аз не съм смятал, че сме я взимали тая булка, алал да му е. "Лукойл" е руска компания, собственост на руската държава за нас. Виждаме кой си говори с нея - премиерът и шефът на кабинета му водят частни разговори. Проверете кой оръжеен търговец им е направил срещата с "Лукойл" и комисионните как вървят. Христов му е фамилията", коментира Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

"ГЕРБ и ДПС, които са заедно, имат всички права да свалят правителството. Нека да го направят", каза премиерът Николай Денков.

Междувременно последва нов опит за кворум, неуспешен. Регистрираха се само ПП-ДБ и БСП.

"Очевидно е желанието на БСП да помогне на правителството да оцелее", коментира Цвета Рангелова, депутат от ПГ на "Възраждане".

"Тези, които днес не се регистрираха и нямаше кворум, спасиха правителството, дадоха време на сглобката до сряда да продължават да си извиват ръцете и да се договарят", каза Корнелия Нинова, председател на БСП.

"Наблюдаваме в пленарната зала гавра с политически трупове каквито са Кирил Петков и цялата им клика", заяви Станислав Балабанов, депутат от ПГ на "Има такъв народ".

Часове по-късно некоалиционните партньори се разбраха при три условия: дерогацията, бюджета и демонстрация на евроатлантическо мнозинство.

"По темата с дерогацията - тя ще бъде отменена в две стъпки. Първата стъпка е от 1 януари спиране на квотите за износ. Втората стъпка е от 1 март окончателна отмяна на дерогацията", обобщи Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"С 1 март като крайна дата на дерогацията се гарантира, че няма да има сътресения на вътрешния пазар на горива и съответно има достатъчно време за плавен преход без да се вдигнат цените за българските граждани", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Проектобюджетът ще бъде преработен.

"Приходите да бъдат направени по-реалистично и в тази връзка те ще бъдат намалени с два милиарда и 400 милиона", съобщи Йордан Цонев, депутат от ПГ на ДПС.

"Пада вноската от "Газпром" като не 100% сигурно, че ще бъде реализирана в приходната част, а в същото време със същата сума се намалява и разходната част в частта капиталови разходи", заяви Асен Василев.

ПП-ДБ обещали, че занапред няма да има случаи, в които тяхната парламентарна група ще гласува заедно в различно мнозинство с "Възраждане", БСП и ИТН, каза Атанасова.

И ГЕРБ и ДПС дадоха дума, че в сряда ще влязат в пленарната зала.

"Да, ще влезем в пленарна зала. Щом ще влезем в зала, значи си струва евроатлантическото правителство. Колегите разбраха какво им казахме", каза Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

След хватките, знаците и стискането на ръце: вота на недоверие ще бъде гласуван чак седмица след дебата по него.

Автори: Милена Кирова, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Младенович: Знаем какво трябва да направим срещу България
Филип Младенович: Знаем какво трябва да направим срещу България
Молитва в памет на жертвите в Газа се проведе в посолството на Палестина у нас
Молитва в памет на жертвите в Газа се проведе в посолството на Палестина у нас