НОВИНИ

Борислав Михайлов: Не чувствам вина за вчерашния мач

Защо футболният бос беше привикан на разпит в Антикорупционната комисия?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:26, 17.11.2023 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
Български футбол
Борислав Михайлов
Снимка: БТА
Слушай новината

"За вчерашния мач не чувствам никаква вина, защото това е мач на УЕФА и тя решава къде и кога да се играе и дали да е с публика или без". Това каза президентът на БФС Борислав Михайлов след разпита му в Антикорупционната комисия.

От думите му обаче се разбра, че чувства вина заради ескалацията на напрежението на протеста снощи.

"Другата седмица ще ви кажа какво ще правя. Имаме колективен орган, на който аз трябва да кажа какво ще направя".

На въпрос на БНТ какво са го разпитвали в Антикорупционната комисия, отговори: "Всякакви неща, които интересуват обществото - финансиране, разхождане на средства".

Според източници на "По света и у нас" проверката касае всички договори на БФС, които са финансирани със средства, отпуснати от Министерството на младежта и спорта през последните поне 5 години. Проверяват се и действията на всички от ръководството на футболната централа във връзка с твърдения, че както мачове от вътрешното първенство, така и такива на националните отбори са били уговаряни, за да се осигурят големи печалби от залози.

Всичко е възможно и зависи от доказателствата, които ще бъдат събрани. Ако по време на проверката данните за злоупотреби се потвърдят, то тогава ще бъде образувано досъдебно произвоство и ще бъдат повдигнати обвинения. По-сложната част от работата е събирането на доказателства за твърденията, че част от ръководството на футболната централа е участвала в уговарянето на мачове с цел големи печалби от спортни залози. През 2019 г. Борислав Михайлов вече беше разследван и тогава подаде оставка, но "излезе сух" и оттегли заявлението си за напускане на поста.

Михайлов заяви, че мачът на националите ни с Унгария снощи е бил чист.

- Как да е уговорен мачът, това са глупости!

С помощта на свои сътрудници Михайлов, макар и трудно, все пак успя да финтира и да се освободи от засадата на журналистите.

- Нямате ли малко морал?

Борислав Михайлов: Имам много голям морал.

Докато Михайлов даваше обяснения в Антикорупционната комисия ,от спортното министерство обявиха, че са проверили документите, с които е издаден лицензът на футболния съюз. Безсрочното лицензиране е извършено в края на януари 2020 година със заповед на тогавашния министър Красен Кралев.

Няколко месеца по-рано обаче е започнала проверка на изразходването на средства, които футболната централа е получила от министерството. През април 2020 става ясно, че БФС трябва да възстанови на министерството над 142 хиляди лева нецелесъобразно изразходвани средства и започват дела, които са приключили с извънсъдебно споразумение по времето на Весела Лечева като спортен министър.

От спортното министерство заключават, че лицензът е издаден ускорено по време на течаща проверка, тъй като възникналото няколко месеца по-късно просрочено задължение на БФС би било пречка за лицензирането.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото
Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото
Карлос Алкарас надигра Даниил Медведев, но и двамата продължават към полуфиналите в Торино
Карлос Алкарас надигра Даниил Медведев, но и двамата продължават към полуфиналите в Торино