НОВИНИ

След погрома - каква ще е съдбата на ръководството на БФС (ОБЗОР)

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
16:48, 17.11.2023
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината
  • Погром и безредици в центъра на София по време на протеста срещу ръководството на БФС
  • Футболни привърженици, а след снощния протест - и политици настояват за оставката на президента на футболния съюз Борислав Михайлов
  • Самият Михайлов заяви, че другата седмица ще обяви какво ще прави
  • Междувременно ПП призоваха за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов, а премиерът уволни заместника му Стоян Темелакиев

Разярени футболни фенове и погром в центъра на София по време на протеста срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе паралелно с мача между България и Унгария. Срещата се игра без публика на Националния стадион "Васил Левски".

Протестът на феновете срещу ръководството на Българския футболен съюз завърши с десетки пострадали, изгорял полцейски бус и много щети по инфраструктурата, магазини и частни автомобили в центъра на София.

Полицията прибегна до водно оръдие и лютив спрей. Появиха се и обвинения в полицейско насилие и превишени правомощия от страна на МВР.

Утрото настъпи с искания за оставки, взаимни обвинения за това чия е отговорността и намесата на прокуратурата във връзка с твърденията за нарушения, извършвани от ръководството на Българския футболен съюз.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. Премиерът Николай Денков не се вслуша в призива им, но уволни заместника на Стоянов в МВР - Стоян Темелакиев.

ГЕРБ и ДПС защитиха МВР и на свой ред поискаха оставка - тази на министъра на спорта Димитър Илиев. Според тях отговорност за случилото се носят той и кмета на София Васил Терзиев.

Кметът на София заяви, че отговорност носят МВР и организаторите на протеста. Уточнява, че при съгласуването на протеста с него, нито една от отговорните институции не е дала знак, че се очакват провокации и проблеми. А само при такива сигнали, информации и очаквания от органите на реда, кметът може да не съгласува събитието.

Междувременно прокуратурата се самосезира по медийни публикации за "черно тото" и разходване на публични средства и започна проверка на цялото ръководство на Българския футболен съюз, включително и на президента Борислав Михайлов. Следобяд Михайлов беше привикан на разпит в Комисията за противодействие на корупцията.

След разпита Борислав Михайлов каза, че не чувства вина за вчерашния мач.

Антикорупционното звено влезе и в Министерството на младежта и спорта. От своя страна, Министерството на младежта и спорта извърши в спешен порядък проверка на документацията по лицензирането на Българския футболен съюз предвид огромния обществен интерес по темата.

Вътрешният министър Калин Стоянов пък, даде брифинг, на който заяви, че не намира основания да подава оставка и благодари на всички служители на реда, които с риск за живота си, са предотвратили нещо много по-сериозно.

Стоянов, обаче призна, че единици служители са превишили правомощията си и не са се справили със задачата да не се поддават на провокации. Затова в СДВР е назначена вътрешна проверка.

Обединени срещу ръководството на Българския футболен съюз, феновете на вечните съперници ЦСКА и Левски реагираха единно и на случилото се снощи и отхвърлиха твърденията на полицията, че до ексцесиите се е стигнало след бой между двете агитки.

Организираните привърженици на Ботев Пловдив също се присъединиха към тях и обвиниха СДВР за отговорник за случилото се:

"Не забравяйте обаче, че обединени сме по-силни от всякога и ще продължим да се борим заедно за играта".

А рано тази сутрин легендата на САЩ`94 Христо Стоичков напомни, че на днешната дата, 17 ноември, България отбелязва 30-годишнината от емблематичния мач на "трикольорите" срещу Франция, който изхвърля петлите от Световното първенство по футбол в САЩ и освобождава пътя на българския национален отбор към най-голямото му постижение до този момент.

"Днес е истински национален празник за българския футбол! Никога не забравяйте "Парк де Пренс", пише Стоичков в официалния си профил във Фейсбук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски отпадна на полуфиналите на двойки в Монастир
Александър Донски отпадна на полуфиналите на двойки в Монастир
Взеха книжката на Ивайло Цветков - Нойзи заради шофиране след употреба на алкохол
Взеха книжката на Ивайло Цветков - Нойзи заради шофиране след употреба на алкохол