НОВИНИ

Ранени и арестувани на протеста срещу БФС, полицията използва водно оръдие (ВИДЕО)

живо ранени арестувани протеста бфс полицията използва водно оръдие
bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 16.11.2023 (обновена)
51674
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Мачът България - Унгария започна в 19.00 часа на националния стадион "Васил Левски" пред празни трибуни. В 17 часа започна и протестът на българските фенове, които настояват за оставката на ръководството на Българския футболен съюз. Малко след 18:20 ч. напрежението ескалира.

Малко след 18:20 ч. напрежението ескалира. Ултраси, повечето от които с маски на лицата, започнаха да хврълят различни предмети, камъни, бомбички и запалителни ракети по полицаите, които бяха разположени пред Националния стадион на улица "Ген. Гурко". От жандармерията на няколко пъти призоваха с мегафон феновете да се успокоят, но това не се случи и униформените използваха водно оръдие, за да прекратят ексцесиите.

Силите на реда използваха и лютив спрей, за да се опитат да овладеят ситуацията. От своя страна феновете започнаха да къртят павета и антипаркинг колчета и да ги хвърлят по полицаите.

Десетки са задържаните и пострадалите. Сред пострадалите има жена, която не вижда, защото е била обгазена, както и хора с наранявания по главите. Ранени са и десетки полицаи, които са били замеряни с множество тежки предмети, съобщи зам.-директорът на СДВР Стефан Иванов. Той определи случилото се като "безпрецедентно нарушаване на обществения ред".

Част от протестиращите запалиха полицейски бус, както и паркиран автомобил, хвърляха колчета и павета по служителите на реда. Имаше и подпалени кофи за боклук, както и счупени витрини на магазини.

На място пристигнаха пожарни автомобили, както и няколко линейки с пуснати сирени.

Затворено беше движението по бул. "Цар Освободител" от бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" до бул. “Васил Левски“ и по бул. “Евлоги и Христо Георгиеви“ от Орлов мост до ул. Граф Игнатиев“.

В интервю за БНТ кметът на София Васил Терзиев изрази съжаление, че протестите на феновете, които искат оставката на ръководството на България футболен съюз, ескалираха.

След повече от час ексцесии, ситуацията се успокои около 19:30 часа.

Общо 12 души са пострадали. По първоначална информация двама или трима човека от пострадалите са с по-тежки наранявания, съобщава БТА позовавайки се на информация от Центъра за спешна медицинска помощ в София.

По темата работиха: Мартин Гошев, Росен Станчев, Иво Никодимов
Снимки: Десислава Кулелиева; БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев
Бюджетната комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев
Обвиняемият за катастрофата с две жертви край Поморие остава в ареста
Обвиняемият за катастрофата с две жертви край Поморие остава в ареста