НОВИНИ

Коледните добавки за пенсионерите: До седмица правителството трябва да реши дали ще ги отпусне

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
17:19, 16.11.2023
6511
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

До седмица правителството трябва да вземе решение за коледните добавки за пенсионерите, за да могат да ги получат с редовната си пенсия. Това заяви пред журналисти Любомира Язаджиева, директор на дирекция "Пенсии" в НОИ.

"Ако правителството реши да има коледни добавки за пенсионерите, трябва да го направи до края на другата седмица, за да може пенсионерите да ги получат с редовното изплащане от 7 до 20 декември. Ако това не случи, ще има и друга опция - да има отделен запис, както се случи при служебното правителство. Приключваме с месечната обработка на декемврийските пенсии в края на следващата седмица. За да могат да бъдат изплатени на 7-о число с пенсиите, е необходимо максимално бързо да бъде взето такова решение", посочи тя.

Ако кабинетът не вземе решението до края на другата седмица, това ще затрудни Националния осигурителен институт, тъй като трябва да обработят декемврийските данни още веднъж, а пенсионерите, които получават пенсиите си в пощата, да отидат дотам повторно. От НОИ са категорични, че добавките от 70 лв. зависят изцяло от правителството, а те са в готовност да изпълнят решението, ако има такова.

Социалният министър Иванка Шалапатова не каза конкретно дали ще има ли пари за коледни добавки за пенсионерите, но отново заяви, че приоритет остава трайното повишение на пенсиите.

"Нашият план и предложението заложено в бюджета е да има увеличение със 100 лева на средната пенсия, което ще е ежемесечно решение. За нас е важно да няма еднократни добавки, защото те имат и социален характер".

През 2022 година всички пенсионери получиха по 70 лева коледни добавки. Тогава правителството отпусна над 142 милиона лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет души са задържани при акция срещу група за трафик на мигранти
Десет души са задържани при акция срещу група за трафик на мигранти
Данъчните промени влязоха на първо четене в бюджетната комисия
Данъчните промени влязоха на първо четене в бюджетната комисия