НОВИНИ

Липса на кворум: Депутатите не успяха да вземат решение за вота на недоверие

ГЕРБ и ДПС напуснаха пленарната зала преди гласуването на вота на недоверие към кабинета "Денков"

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:43, 16.11.2023 (обновена)
5620
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

В патова ситуация се озова Народното събрание в момент, в който трябваше да гласува вота на недоверие към правителството. След поредица от процедурни хватки и свален кворум окончателното гласуване по вота остана за утре. Причината: повишаване на и без това съществуващото напрежение между партньорите във властта заради решението, взето с гласовете ПП-ДБ, БСП и "Възраждане" дерогацията на "Лукойл" за работа с руски петрол да остане.

Минута преди председателят на парламента да подложи на гласуване вота на недоверие, депутатите на ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха залата. Така с кворум на ръба парламентът отхвърли вота. От ляво поискаха прегласуване, но опозицията, която е и вносител на вота свали кворума. Причината: те искат ГЕРБ и ДПС да бъдат в зала и да заявят ясно чрез гласуване: подкрепят ли или не правителството.

На втория опит за сваляне на правителството. ГЕРБ-СДС и ДПС напуснаха залата преди гласуването и оставиха некоалиционните си партньори сами. Кворум имаше, но не и необходимите 121 гласа за сваляне на кабинета. От ляво поискаха почивка и прегласуване.

"Да поканите колегите от ГЕРБ и ДПС, тъй като те подкрепят правителството и ако искат да се разграничат става с гласуване в зала, а не с излизане от зала, защото 66 народни представители не могат да свалят кабинета, но 166 могат да го свалят. Ако наистина нямат доверие на този пропутински, прокремълски, проруски кабинет, както те казаха, да заповядат да го свалят", каза Георги Свиленски от БСП.

И след почивката местата на ГЕРБ и ДПС останаха празни. От ляво предложиха прекратяване на заседанието и прегласуване на вота утре.

"На ръба на правилника направих бон-тон към вас и ви дадох почивка. Ако прочетете правилника - веднага след гласуването при оспорено гласуване, казва правилникът, се допуска ново гласуване. Не оспорихте резултата, а поискахте прегласуване и тактическа почивка. В момента сме в процедура. Вие в рамките на тая процедура правите ново процедурно искане", каза Росен Желязков - председател на Народното събрание.

БСП не се отказаха и поискаха проверка на кворума.

"Регистрирани са 64. Така като гледам вносителите на искането за недоверие не са в залата, не искат да участват, тоест със своето неучастие те не искат недоверие", посочи Желязков.

И нова почивка.

"Беше дадена почивка 10 минути, за да се събере кворум преди около 40 минути. Народното събрание току-що потвърди теорията на Айнщайн за черните дупки. Вътре пленарна зала е черна дупка", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Още една проверка на кворума по-късно заседанието беше прекратено и кабинетът оцеля. От ДПС призоваха:

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме. Както видяхме и колегите от ГЕРБ няма да участват, тъй че това е вечерта на знаците", каза Делян Пеевски.

БСП обясниха, че не се регистрирали в залата, за да дадат шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат утре и народът да разбере ясно позицията им при прегласуването на вота.

"С това, кето направиха ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели. Първата: спасиха кабинета. Втората: показаха, че извиват ръцете на партньорите си ПП и ДБ по конкретния казус: "или ни давате "Лукойл" или си отивате. Те се събраха единствено за интереси, пари, порции от властта", коментира Корнелия Нинова.

Вотът беше внесен с подписите на "БСП за България", "Възраждане" и "ИТН" заради лошо управление, според тях по отношение на отбраната и сигурността на страната.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Арена Бургас" разполага с необходимото оборудване за редица спортни събития, се посочва в становище на Държавното дружество "Академика"
"Арена Бургас" разполага с необходимото оборудване за редица спортни събития, се посочва в становище на Държавното дружество "Академика"
ЕК дава 100 млн. евро за създаването на иновативни "долини" в общността
ЕК дава 100 млн. евро за създаването на иновативни "долини" в общността