НОВИНИ

Скандали, взаимни обвинения и обиди - как преминаха дебатите по вота на недоверие

Николай Минков
от Николай Минков
17:23, 15.11.2023
Чете се за: 06:55 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Скандали, взаимни обвинения и обиди в близо петчасов дебат по втория вот на недоверие към кабинета Денков, свързан с отбраната и националната сигурност.

Провалени проекти за модернизация на армията, обвинения за купуване на морално остаряла бойна техника на завишени цени, отлив на военнослужещи, предоставяне на военна помощ за Украйна, вместо укрепване на отбранителни ни способности - са част от мотивите за вота, представени от Кристиан Вигенин.

"Става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане", каза Кристиан Вигенин- ПГ на "БСП за България".

Още в началото на дебата военният министър хвърли вината за отлива от армията върху левицата и "Възраждане" заради разпалване на страхове за разрастване на конфликта в Украйна.

"На 3-ти ноември Костадинов казва, че това е първа фаза и тя ще въвлече България във военен конфликт. Подобни твърдения и внушения правят през януари т.г. Цончо Ганев, през юни Георги Гьоков и Корнелия Нинова. Тези примери показват, че дезинформациноната кампания, която парламентарни партии водят, водят и до увеличаване на недокомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната", посочи Тагарев.

Думите на Тагарев разгневиха Костадинов и Нинова.

"Не е новина, че Тагарев лъже. Тагарев не изпитва ли поне малко срам - по 12 лв/ден са парите, които давате на курсантите в Националния военен университет. Тагарев, на Вас говоря. Не ще имате недокомплет за редници, а ще имате недокомплект и за офицери дори. И това е всичкото заради вас. Мястото ви не е на тази скамейка. Място ви е на скамейката, където застават обвиняемите, мястото ви е в затвора, Тагаренко", заяви Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

"Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна съм станала персонална причина за некомплекта в българската армия. Този човек е абсолютно неподходящ за министър на отбраната на България със зависимостите му в биографията му за предишни участия в управлението му на друга държава. Всеки ден оставане на вашето правителство е пагубен за България. Все още има шанс да извадим България от дупката, в която я въведохте, но това минава през оставка на Денков, нови избори, смели и държавнически решения", посочи председателят на ПГ "БСП за България" Корнелия Нинова.

От ПП-ДБ защитиха политиката, водена от министерството на отбраната за придобиване на изтребителите F-16 Block 70, бойните машини Страйкър, подмяна на артилерийските ни боеприпаси, купуване на нови радари и ПВО системи, дронове и гаубици.

"Аз подкрепям стратегията на министър Тагарев и вярвам, че популисткото говорене, тънките сметки, спестяването на средства са не само в ущърб на армията, но и в ущърб на сигурността на българските граждани", каза Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

А от ИТН се прицелиха в липсата на напредък към Шенген.

"Няма защо да се чудим, че вратите на Шенген са трайно затворени за нас, когато всеки ден стотици нелегални мигранти пресичат безпрепятствено границата ни и нашето правителство нищо не прави за тях", каза Гроздан Караджов, ПГ на ИТН.

Вътрешинят министър се обиди на опозицията, че не признават заслугите на кабинета за свиване с 35% на мигрантския натиск и посочи, че в мотивите за вота има само 3 изречения срещу работата на МВР.

"Надявам се, че тези три изречения не са написани от хора, които не знаят къде се намира държавната граница на първо място, но съм сигурен, че са написани от хора тези три изречения, които - ако ги пуснем в Южния парк, може да се загубят", каза Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Скандалите в службите за сигурност също станаха повод за скандали.

"Нека за разкош да погледнем изпратеното решение на Министерски съвет за освобождаването на председателя на ДАНС. Това е подчинено на техните решения, единствено и само на желанието за установяване на персонален контрол, заявен, включително, от на членове на този кабинет, от оня също дето го няма - финансовият, в един прословут запис. Благодаря ви, неможачи! А, вие - можачите, глупаци ли ще ставате че ги подкрепяте", каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

А от ПП-ДБ посочиха, че още през лятото е станало ясно колко е некомпетентно ръководството на ДАНС, след като парламентът не прие годишния доклад на службата.

"Да не ти приеме годишните доклади - това е основното на базата, на което би трябвало да последват веднага оставки, а не да се тръгне по трудната процедура", каза Атанас Атанасов- съпредседател на ПП-ДБ.

В края на дебата премиерът се възмути, че опозицията е превърнала вота в партийна пропаганда.

"Истината няма значение в дебатите по вота. Единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което можете да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и затова трябва да използва измислици и лъжи. Най-накрая, година и 9 месеца след началото на войната, Възраждане, БСП и ИТН признаха в мотивите си към вота, че Русия води агресивна война срещу Украйна", каза министър-председателят Николай Денков.

Той призова вотът да бъде отхвърлен. Гласуването ще се проведе утре в 13.55 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илиан Илиев: Решихме да не правим много промени за мача с Унгария
Илиан Илиев: Решихме да не правим много промени за мача с Унгария
Георги Дойчинов и Юлиан Горецов с пореден престижен наряд
Георги Дойчинов и Юлиан Горецов с пореден престижен наряд