НОВИНИ

ГЕРБ няма да подкрепи вота на недоверие, но остава срещу проектобюджета

Бойко Борисов: ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с БСП и "Възраждане"

бойко борисов платят цената горчиво направят коалиция софия бсп възраждане
bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 15.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи вота на недоверие срещу правителството, увери лидерът на партията Бойко Борисов в кулоарите на парламента.

"Не може да има изненади при гласуването на вота на недоверие, защото този вот е свързан с сферата на отбраната, където в последните 10 години сме направили толкова много за превъоръжаването на българската армия, така че е абсолютно безсмислен", каза той.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи бюджета в този му вид, заяви още Борисов и прикани финансовият министър да преработи проекта преди първото четене, за да не се налага ГЕРБ да гласува "против". Според него приемането на бюджета не е залог за съдбата на правителството, защото през последните години се е случвало няколко пъти Народното събрание да не приема годишния бюджет навреме.

"Има какво да се направи - и за инфраструктурните проекти, и за общините. За всички общини трябва да се намери механизъм да бъдат подпомогнати. Така че разговорът не е дали искаме да се даде само на нашите общини, или на ДПС, или на тях, а да се вкара в бюджета за всички общини, така че хората по региони да бъдат доволни.

Дълговата криза е факт вече, за което и ние имаме вина. За последните три години се направиха всички възможни глупости в тази държава - всичко е олевяло, няма събираемост. Затова предложихме по-консервативен бюджет. Трябва да имаме бюджет, който да пази от дълговата спирала. Ние ще подкрепяме само неща, които смятаме за правилни", подчерта Борисов.

Според него с гласуванията срещу предложенията на ГЕРБ-СДС за отпадане на дерогацията за руския петрол се очертава нова коалиция.

Борисов се закани, че ПП-ДБ ще платят горчива цена, ако направят коалиция в София с БСП и Възраждане.

"В последните седмици видяхме новата алтернатива на ПП-ДБ - Възраждане и БСП. Искам да напомня на Петков, че беше петък и той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев ще падне правителството, тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана. Аз казах гласувайте за кандидата на правителството. Уж прокремълски и пропутински, а с тези партии преговарят за мнозинство.

ПП-ДБ ще платят цената горчиво, ако направят коалиция в София с тези партии – Възраждане и БСП. Ние сме твърда опозиция в София, защото те така поискаха", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че партията му категорично няма да подкрепи Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес
Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес
НСИ обяви размера на инфлацията за октомври
НСИ обяви размера на инфлацията за октомври