Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:18, 15.11.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
тагарев помощта украйна наш стратегически интерес
Снимка: БТА
Слушай новината

Правото няма да възтържествува, ако Русия остане във владение дори на един квадратен километър украинска територия и не понесе отговорност за причинените разрушения и извършените военни престъпления. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в дискусиите по внесения вот на недоверие към правителството за сектора на отбраната и националната сигурност.

Тагарев посочи, че помощта за Украйна е наш стратегически интерес. Защитавайки себе си, Украйна защитава Европа от Кремъл. Ако Украйна загуби, бъдете готови като минимум да удвоите ресурсите, които България заделя за отбрана, каза Тагарев.

Смята се, че към момента на започване на военната агресия българската общност в Украйна наброява около 230 000 души, отбеляза той. По-голямата част от тях живеят в Одеса, Измаил и други райони на Южна Украйна, обект на непрестанни удари и атаки с дронове, добави Тагарев.

"Много етнически българи се включиха във въоръжените сили на Украйна, някои от тях загинаха за родината си. Спомням си как в първите дни от военната агресия цялото ръководство на БСП призова да помогнем на етническите българи. Това и правим, но по-тежко е положението на таврийските българи, които живеят в райони от Запорожка област и по-близо до Азовско море, които преди мащабната агресия бяха около 37 000 души, след началото на руската агресия около 50% от тях са напуснали временно окупираните територии, около 15% са бежанци в други държави", каза Тагарев.

В изоставените апартаменти и къщи се настаняват руснаци от Русия и Централна Азия – на местното българско население се изземват земята и продукцията. Българските училища в окупирани населени места са закрити и руските власти ги пререгистрират в руски, с обучение на руски език.

"Украинско-българският лицей е закрит и превърнат в руско учебно заведение. Руските военни принудително записват таврийските българчета в руски училища, които са обект на индоктриниране. Руските власти са закрили българските читалища и дружества и настаняват руски войници в тях. В интернет пространството работят само руски оператори, телевизията е само на руски. Предаванията на български са закрити", каза Тагарев.

Според военния министър дори при една скорошна победа на Украйна тази общност много трудно ще бъде възстановена. Той посочи, че това е пряк резултат върху българския национален интерес.

"Ето защо подкрепата за Украйна е наш национален стратегически интерес. Ние имаме ангажимент и отговорност към българската общност в Украйна да живеят в една свободна, мирна и демократична държава. Мирът ще може да бъде възстановен, само когато авторитарният режим на Путин загуби тази война. Именно разбирайки това, България се присъедини към общите съюзни политики за оказване на военна помощ за Украйна, като правим това в съответствие със заявените от тях потребности, вашите решения, и без да нарушаваме нормативите за поддържане на въоръжение и боеприпаси за нуждите на въоръжените сили", каза министърът на отбраната.

"Като имам предвид всичко свършено от настоящото правителство за яснотата на нашата програма, считам че този вот на недоверие не отразява обективното състояние и затова ви приканвам да бъде отхвърлен", каза Тодор Тагарев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пентагонът: Хамас използват болницата в "Ал Шифа", за да държат заложници
Пентагонът: Хамас използват болницата в "Ал Шифа", за да държат заложници
ГЕРБ няма да подкрепи вота на недоверие, но остава срещу проектобюджета
ГЕРБ няма да подкрепи вота на недоверие, но остава срещу проектобюджета