НОВИНИ

Парламентът събра кворум, започнаха дебатите за втория вот на недоверие

Николай Минков
от Николай Минков
09:10, 15.11.2023 (обновена)
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
живо парламентът събра кворум започват дебатите втория вот недоверие
Слушай новината

Парламентът събра кворум от 184-ма регистрирани депутати и започна работа. Първа точка е обсъждане на втория вот на недоверия към кабинета за несправяне на правителството в сектор "Отбрана и сигурност", внесен от "БСП за България", с подписите на "Възраждане" и "Има такъв народ".

Част от мотивите на вота е и темата Шенген. В зависимост от това - кога ще е краят на разискванията ще бъде насрочено и самото гласуване.

Според правилника на Народното събрание, това трябва да бъде не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите.

Първият вот на недоверие за правителството на Николай Денков беше свързан със сектор "Енергетика" и не мина в пленарна зала. Вносителите и тогава бяха "БСП за България", ИТН и "Възраждане".

В началото на днешното пленарно заседание клетва положиха четирима нови народни представители.

Вера Александрова от "Възраждане" влиза, като депутат от изборен район Видин на мястото на Валери Сираков.

Манол Манолов от "БСП за България" влиза като депутат от Пловдивски изборен район на мястото на Калин Калапанков. Валентин Радев от ГЕРБ-СДС става депутат от 24-и изборен район София на мястото на Евгения Алексиева.

"Това е хладна и безпристрастна оценка, сбита в 10 минути на пълната несъстоятелност на правителството този път в сферата на отбраната и националната сигурност. Няма политика, за която да не може да бъде поискан вот на недоверие, доколкото провалите следват един след друг. Няма невинни сред тези от вас, които станахте негови съучастници, като го подкрепихте и при избора му, а след това и при първия вот на недоверие. Призовавам ви утре да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, с повече компетентност, отговорност и държавническо отношение към проблемите, защото става все по-болезнено ясно, че за България е далеч по-лошо, не ако правителството си отиде, а ако то остане", каза Кристиян Вигенин- ПГ на "БСП за България".

"На 3-ти ноември Костадин Костадинов казва, че това е първа фаза и тя ще въвлече България във военен конфликт. Подобни твърдения и внушения правят през януари т.г. Цончо Ганев, през юни Гьоков и Корнелия Нинова. Тези примери показват, че дезинформационната кампания, която Парламентарно представените партии водят, водят и до увеличаване на некомплекта и снижаване на отбранителните способности на страната", заяви Тодор Тагарев- министър на отбраната.

"Не е новина, че Тагарев лъже. Тагарев, не изпитвате ли поне малко срам по 12 лв на ден са парите, които давате на курсантите в Националния военен университет. Тагарев, на вас говоря. Не ще имате некомплект за редници, ще имате некомплект и за офицери дори. И това е всичкото заради вас. Мястото ви не е на тази скамейка. Място ви е на скамейката, където застават обвиняемите, мястото ви е в затвора, Тагаренко", отсече Костадин Костадинов- председател на ПГ на "Възраждане".

"Днес разбрах, че с едно изказване против войната в Украйна за неутралитет на България по отношение на войната в Украйна, та с това изказване съм станала персонална причина за некомплекта в българската армия. Този човек е абсолютно неподходящ за министър на отбраната на България със зависимостите му в биографията му за предишни участия в управлението му на друга държава", коментира Корнелия Нинова- председател на ПГ на "БСП за България".

"Няма защо да се чудим, че вратите на Шенген са трайно затворени за нас, когато всеки ден стотици нелегални мигранти пресичат безпрепятствено границата ни и нашето правителство нищо не прави за тях. А ние - клетите граждани на република България разбираме за тези мигрантски потоци, едва когато някои катастрофира на някоя магистрала или дори в центъра на София", смята Гроздан Караджов- ПГ на ИТН.

"В мотивите за вота на недоверие, в който в рамките на 3 изречения е упрекнато предимно МВР, надявам се, че тези 3 изречения не са написани от хора, които не знаят къде се намира държавната граница на първо място, но съм сигурен, че са написани от хора тези 3 изречения, които ако ги пуснем в Южния парк може да се загубят", посочи Калин Стоянов - министър на вътрешните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Иванов-Аоияма постигна втори успех на турнира по сумо във Фукуока
Даниел Иванов-Аоияма постигна втори успех на турнира по сумо във Фукуока
Системата BG-ALERT ще бъде тествана във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра
Системата BG-ALERT ще бъде тествана във Велико Търново, Разград, Русе и Силистра