НОВИНИ

Израел твърди, че са открити оръжия в подземията на най-голямата болница в Газа

Операцията в болницата "Ал Шифа" продължава

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:05, 15.11.2023
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Операцията на израелската армия в най-голямата болница в ивицата Газа продължава, в част от помещенията са открити оръжия, твърдят в Тел Авив. Израел твърди, че под здравното заведение има команден център на Хамас.

Радикалната палестинска групировка отрича. Палестинският президент Махмуд Абас каза, че военната операция в Ивицата Газа е "геноцид". Турският президент Ердоган отново нарече Израел "терористична държава".

Операцията в болницата Ал-Шифа е започнала около 2 след полунощ.

"Израелската армия провежда прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определени части на болницата Ал Шифа. Израел е във война с Хамас, не с цивилните в Газа. В израелската армия има медицински екипи, които говорят арабски, преминали са специално обучение и са подготвени за сложната и специфична среда. Целта е да не се навреди по никакъв начин на цивилните, използвани от Хамас като жив щит", заяви Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

Израел твърди, че под здравното заведение се намира команден център на Хамас, те отричат. Тел Авив разпространи кадри, на които се вижда как израелски военни разтоварват апаратура в Ал Шифа. По думи на очевидци, израелските войници вървят от стая в стая и разпитват пациенти и лекари. На територията на болницата не се стреля, но сраженията около нея продължават.

Здравното министерство на Газа, което се контролира от Хамас, разпространи видео, заснето от лекар в Ал Шифа. На кадрите мъжът обяснява, че пациенти губят живота си, защото се е наложило да бъдат преместени и изключени от животоспасяваща апаратура. Ток в болницата няма, а генераторите не са достатъчни.

Пред BBC доктор Ахмед Мохалалати каза, че до момента живота си за изгубили шест преждевременно родени бебета. Днес не са извършвани никакви операции - вода и кислород няма. На въпрос дали израелските военни носят медикаменти, той отговаря, че ще ги откаже с думите: "Убиват ни от 40 дни и сега искат да ни предложат физиологичен разтвор?!"

Операцията в Ал Шифа не е постижение, а безсилие, твърди представител на политическото крило на "Хамас".

"Шифа е медицинска, цивилна сграда, а не място за военни. Опитите на Нетаняху и армията му да го представят като постижение или победа, само показват провала и паниката, и тежкото им поражение", казва Езат Ал Рашех, член на политическото крило на Хамас.

В Газа през КПП Рафа влезе първата цистерна с гориво от 7 октомври насам. Тези 25 000 литра ще се използват само за тежкотоварни автомобили на ООН, с които да се разпределя хуманитарната помощ. От ООН отново призоваха за спиране на огъня с хуманитарна цел и заявиха, че болниците не може да са бойно поле.

"По силата на хуманитарното право, болниците не трябва да се превръщат във военна зона или да са опасни. Намираме тези две твърдения за еднакво важни и еднакво разбираеми и за двете страни“, казва Мартин Грифитс, координатор на ООН по хуманитарната помощ.

На дипломатическата сцена - турският президент Реджеп Ердоган заяви, че дните на премиера Бенямин Нетаняху на поста са преброени.

"Израел е терористична държава...Описвате Хамас като терористична организация. Хамас е политическа партия, която участва в изборите в Палестина и спечели. И след като спечели, вие отнехте правата ѝ. Кой го направи? Израел и Съединените щати заедно ги отнеха!", каза Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Междувременно продължават усилията за връщане израелски заложници. Според последната информация Катар се опитва да договори с Хамас връщането на 50 израелски граждани в замяна на тридневно прекратяване на огъня.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дойчинов и Юлиан Горецов с пореден престижен наряд
Георги Дойчинов и Юлиан Горецов с пореден престижен наряд
Бременната кобила от монтанското село Разград е евтаназирана
Бременната кобила от монтанското село Разград е евтаназирана