Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Първи успех за българските превозвачи в Европейския съд в Люксембург

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 16.11.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

България постигна първият успех в заведените дела от нас и от други европейски държави срещу нормативните документи от мобилен пакет в Европейския съд в Люксембург.

Те се отнасят до международния автомобилен превоз на товари. Очаква се в началото на 2024 г. да отпадне спорната наредба за връщането на камионите до мястото им на регистрация.

"В момента, в който мобилен пакет беше приет, нашата държава заведе жалба за връщането на камионите до мястото им на регистрация. Генералният адвокат на съда на Европейския съюз излезе с дело, което отхвърля тази разпоредба. Това решение не е окончателно", заяви Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи .

Според него разпоредбата трябва да отпадне.

"Още в самото начало алармирахме, че при тази разпоредба липсва всякаква логика. Има сериозно противоречие с правото на ЕС, което виждаме, че вече е признато", каза още Николай Рашков.

По думите му задачата им като браншова организация е да извадят фактите, които ще покажат какви биха били последствията от действията на законодателите.

"Подкрепата от другите държави оказва своята роля, но не бива да забравяме, че другата година има Европейските избори и е изключително важно какъв състав ще изпрати България в Люксембург", коментира Рашков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младите "армейци" с поредна победа в ББЛ
Младите "армейци" с поредна победа в ББЛ
ГЕРБ: "Лукойл" е бил готов да премине на неруски петрол още вчера
ГЕРБ: "Лукойл" е бил готов да премине на неруски петрол още вчера