НОВИНИ

ПП и ГЕРБ не постигнаха съгласие за дерогацията на вноса на руски петрол

1 март 2024 г. е най-ранният срок за отпадане на дерогацията, посочи премиерът Денков

bnt avatar logo
от БНТ
10:05, 16.11.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Без съгласие между ПП и ГЕРБ за дерогацията на вноса на руски петрол приключи заседанието на Съвета по сигурността към МС. Фокус на заседанието, свикано от премиера Николай Денков, беше оценка на последствията, ако парламентът приеме предложението на Делян Добрев от ГЕРБ за отпадане на дерогацията за руски петрол в тридневен срок.

ГЕРБ и ДПС напуснаха заседанието по-рано и заявиха, че остават на позицията за премахване на дерогацията в тридневен срок. Според ПП-ДБ най-ранният срок, в който това може да се случи без да има риск за държавата е 1 март 2024.

Обобщение вижте във включването на Николай Минков

"Докладът, въз основа на който бяха взети решенията в Народното събрание, по отношение на сроковете за премахване на дерогацията, отчита съществен напредък по отношение на плана, приет в доклада. В този доклад имаше конкретни мерки, по които трябваше да работи правителството. По всички тях е работено и е постигнат напредъка, който се очаква. Потвърждава, че оптималните срокове за минимизиране на рисковете са представени в доклада. Ако искаме да няма риск за рафинерията и за горивата в България, трябва да се спазват сроковете, поставени в този доклад", каза премиерът Николай Денков.

Премиерът съобщи, че в случай, че Народното събрание вземе решение да разгледа законопроекта, внесен от ГЕРБ и ДПС за ускоряване на срока за отмяна на дерогацията до три дни, при наличната информация - минималните срокове за премахване на поетапно премахване на дерогацията са:

  • След 31 декември 2023 г. - не повече от вносен 50% руски нефт.
  • След 31 януари 2024 г. - не повече от вносен 25% руски нефт.
  • От 1 март 2024 г. - изцяло неруски нефт.

"Тези решения са взети на база експертно обсъждане на мненията", уточни министър-председателят.

ГЕРБ напуснаха заседанието по-рано, защото от доклада на ДАНС е станало ясно, че още вчера "Лукойл" е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол, но след като с гласовете на ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП в енергийна комисия не бе прието предложението за отмяна на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

Малко след тях заседанието напусна и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски. Той определи срещата като безполезна загуба на време. Заяви, че не е чул мотиви в полза на запазване на дерогацията.

"Видя се, че ще има гласуване в парламента и ПП си казаха, че ще си отстояват сроковете за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от Възраждане, ПП и БСП. Коалицията "Путин" е факт - ще видим как ще бъдат гласовете и реално от Москва се командва българското правителство", каза Пеевски.

Пеевски обяви още, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Агенция "Митници". Според него има данни, че митниците са заобикаляли руските санкции. По думите му става въпрос за "чудовищна далавера".

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков посочи, че от всички доклади - на българските служби , на Министерство на икономиката и на постоянния представител на държавата в "Лукойл", ставало ясно, че минималният срок за отпадане на дерогацията е първи март 2024.

"Всичко преди първи март носи реален риск, според министрите, службите и постоянния представител, за повишаване на цените на пазара и несигурност на доставките. От тази гледна точка сме готови да прецизираме датата от 15-и на 1-ви март, но всичко друго преди тази дата би донесло огромни и необосновани рискове", посочи Петков.

Той допълни, че продължаването на дерогацията до първи март ще донесе в бюджета и общо 550 млн. лв. - 400 млн. до края на годината и още 150 млн. до март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем български джудистки ще участват на европейското първенство до 23 години в Германия
Осем български джудистки ще участват на европейското първенство до 23 години в Германия
Даниил Медведев надви Александър Зверев и се класира за полуфиналите на финалния турнир на АТР
Даниил Медведев надви Александър Зверев и се класира за полуфиналите на финалния турнир на АТР