НОВИНИ

Израел: Къщата на лидера на Хамас е била място за срещи на висшето командване на групировката

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:33, 16.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Съветът за сигурност на ООН прие снощи резолюция, призоваваща за хуманитарни паузи и коридори в ивицата Газа. В отговор Израел заяви, че продължителни паузи няма да има, докато не бъдат освободени всички заложници на Хамас.

Продължава израелската военна операция в Газа. Израелските сили съобщиха, че са нанесли въздушен удар по къщата на лидера на Хамас Исмаил Хания, която според Израел е служила за място за срещи на висшето командване на групировката.

След четири неуспешни опита за единна реакция на войната между Израел и Хамас, Съветът за сигурност прие резолюция, призоваваща за спешни и продължителни хуманитарни паузи и коридори в цялата ивица Газа.

"Бомбардировките и нахлуванията трябва да спрат сега. Хуманитарната помощ е нужна сега, а не капка по капка, само да се преструваме, че престъпната обсада е вдигната. Горивото трябва да пристигне веднага. Животът на хиляди, милиони виси на косъм", заяви постоянният палестински представител в ООН Рияд Мансур.

"Колкото и да ни се иска да вярваме, че тази резолюция ще има отражение, реалността е друга. Израел няма друг избор, освен да продължи мисията си да заличи структурите на Хамас и да върне заложниците у дома", коментира постоянният заместник представител на Израел в ООН Йонатан Милер.

Текстът беше приет с 12 гласа, като Съединените щати, Великобритания и Русия се въздържаха. В окончателната версия на формулировката не се споменава за прекратяване на огъня, изненадващото нападение на Хамас на 7 октомври, нито израелската офанзива.

"САЩ в крайна сметка се въздържаха заради това, което липсваше в резолюцията. Ще продължаваме да настояваме Съветът да коригира пропуските", уточни постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфилд.

"Тази резолюция е абсолютно необходима. Обединеното кралство съжалява, че първата приета резолюция не осъжда ясно терористичните атаки, извършени от Хамас на 7 октомври", обясни постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуорд.

"Хуманитарните паузи не са и не могат да бъдат заместител на прекратяване на огъня или дори примирие. Те са временна пауза, след която военните действия ще бъдат подновени с нова сила", съобщи постоянният представител на Русия в ООН Василий Набензя.

Приетият текст на резолюцията призовава за достатъчно паузи, които да позволят на хуманитарните организации да доставят помощ за нуждаещите се и за възстановяването на ключова инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Дерогацията може да отпадне най-рано на 1 март
Кирил Петков: Дерогацията може да отпадне най-рано на 1 март
Над 600 фехтовачи ще се борят за „Сабята на Етрополски“ в София
Над 600 фехтовачи ще се борят за „Сабята на Етрополски“ в София