НОВИНИ

Пентагонът: Хамас използват болницата в "Ал Шифа", за да държат заложници

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:27, 15.11.2023
Чете се за: 03:32 мин.
Близък изток
Слушай новината

Израелската армия провежда операция в Ал Шифа, която е най-голямата болница в палестинския анклав. От Тел Авив съобщиха, че атаката е предприета на базата на разузнавателни информации, а операцията е насочена към предполагаем команден център на Хамас, под здравното заведение. Израел призова членовете на групировката, които се укриват в болницата да се предадат.

След няколко дни на обсада, израелските сили влязоха в Ал Шифа. Операцията е започнала в 2 часа през нощта местно време. Пред Би Би Си очевидци твърдят, че през един от входовете на болницата са влезли танкове и над сто войници. Палестинските власти са били предупредени за нахлуването на израелските военни части.

"Израелските сили за сигурност призовават терористите от Хамас, които се крият под болница Шифа, да се предадат. Имахме достатъчно предупреждения. Статутът на защита, съгласно международното право, изтече и ние сме в правото да се противопоставим на военните действия на Хамас", заяви говорителят на правителството на Израел Ейлон Леви.

Израел уточни, че участващите военни са преминали специално обучение, за да могат да действат в подобна обстановка и сред тях има медицински екипи и говорещи арабски език военнослужещи.

Съединените щати потвърдиха, че и те разполагат с разузнавателна информация за тунели на Хамас под болницата.

"Имаме информация, че Хамас и палестинският Ислямски джихад използват някои болници в Ивицата Газа, включително болницата Ал Шифа, за да прикриват и подкрепят своите военни операции, както и да държат заложници. Те имат тунели под тези болници. Хамас и членовете на палестинския Ислямски джихад управляват команден център от болницата Ал Шифа. Те имат складирани оръжия там и са готови да отговорят на израелска военна операция", каза заместник-говорителят на Пентагона Сабрина Сейн.

Съединените щати предупредиха, че "не искат да виждат сражения в болницата". От Държавния департамент призоваха цивилните да бъдат евакуирани.

"Бихме подкрепили независима - трета страна да извърши тази евакуация. Знаем, че правителството на Израел също би подкрепило подобна стъпка. Въпросът е дали Хамас ще позволи ли пациентите да бъдат евакуирани от болниците или ще продължат да ги използват като жив щит?", коментира говорителят Държавния департамент на САЩ Матю Милър.

По данни на ООН в болница Ал Шифа има около 650 пациенти, персоналът е между 200 и 500 души, а цивилните, които са потърсили убежище са около 1500.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След ревизия от новия кмет: Близо 7 млн. лева липсват от сметките на община Благоевград
След ревизия от новия кмет: Близо 7 млн. лева липсват от сметките на община Благоевград
Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес
Тагарев: Помощта за Украйна е наш стратегически интерес