НОВИНИ

След безредиците в София: Премиерът уволни заместник-министъра Стоян Темелакиев (Обзор)

Александър Марков
от Александър Марков
18:13, 17.11.2023 (обновена)
Чете се за: 08:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Първо уволнение след хаоса и безредиците при протеста на футболните фенове в София. Премиерът Николай Денков освободи заместник-министъра на МВР Стоян Темелакиев, който пряко отговаря за оперативната дейност. ПП-ДБ и БСП поискаха и оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради ескалацията на напрежението. ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха Стоянов, а самият той обясни, че неговата оставка би била предателство към полицаите, които са си свършили работата. Виновен ли е или не кметът на София Васил Терзиев - въпросът скара и партиите в парламента.

"Искаме оставката на Калин Стоянов, защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения. Калин Стоянов трябва да понесе своята отговорност", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Вместо вътрешния премиерът уволни заместник-министъра Стоян Темелакиев. Николай Денков посочи ред причини за снощните безредици.

"Основната причина е в дългогодишното управление на сегашното ръководство на БФС, което доведе до упадък българския футбол, без никаква видима перспектива за развитие. Хаотичните действия на това ръководство около организацията на вчерашния мач допълнително нагнетиха напрежение. Към това трябва да добавим и грешки от страна на ръководствата в МВР и СДВР, които събраха на едно място враждуващите агитки на футболните отбори", обясни премиерът.

Денков каза, че оставката на Стоянов тепърва ще бъде обсъждана с вицепремиера Мария Габриел и критикува действията му в нощта на протестите.

"Виждам определена неадекватна оценка на обстановката. Аз няколко пъти се чух с него вчера и във всички тези разговори той ме уверяваше, че не очаква проблеми, не очаква провокации, имаше и такива медийни изяви, в които казва, че не очаква провокации. Тази сутрин, като се чухме, той отново каза - ама нищо особено не се е случило", заяви Денков.

Вътрешният министър отказа да подаде оставка с аргумента, че действията на полицията са предотвратили по-големи погроми, дори жертви.

"Хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Освен това не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в БФС", заяви Калин Стоянов.

По време на погромите той е бил на кинопрожекция, факт, който смути премиера.

"По това време имахме заседание на МС, на него министърът беше заместен от Темелакиев, аз трябваше в един момент трябваше да му кажа - моля ви се, отидете и си вършете работата", съобщи Денков.

"Тук ясно искам да заявя. МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам", отговори вътрешният министър.

В парламента ГЕРБ-СДС и ДПС защитиха Калин Стоянов, но посочиха като виновни - безспорно шефа на БФС Борислав Михайлов, спортния министър Димитър Илиев и кмета на София Васил Терзиев.

"Трябва да си подаде спортният министър оставката затова, че нагнетяваше няколко дни напрежението. Преди него Борислав Михайлов трябва незабавно да си подаде оставката. Терзиев, който разреши да се съберат футболни хулигани, агитки, уж на мирен протест. Как ще събереш враждуващи от десетилетия агитки на мирен протест бе хора. Заради един да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи София се проля в кръв, защото Терзиев даде разрешения", коментира Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

"И е хубаво да започнете да търсите вътрешния министър, като се надявам той да има доблестта да каже истината, че е бил притискан от тях на изборите, за да работи в полза на ПП-ДБ и затова му искат оставката. Абсурд на човек, който не се бъркаше в изборите и МВР си свърши работата, абсурд е да му искаме оставката. Кметът на София е виновен, министърът на спорта е виновен, че допусна това", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

"Искам да попитам кога кметът на София при всички протести досега е поел отговорност за организацията на обществения ред. За да искаме отговорност на кмет на три дена, който още не е назначил екип, през който да го прави това нещо, при положение, че кметът няма реални правомощия, свързани с ръководството на МВР", каза Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България".

Според "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" отговорността е на цялото правителство.

"Това, което се случи снощи, е пореден пошъл театър. От една страната имаме представители на агитки, които нямат кой знае колко общо с футбола и са пряко свързани и контролирани от ГЕРБ. От друга страна имаме министър на вътрешните работи, който е част от правителството на ГЕРБ", каза Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

"Да си отива цялото правителство. Това е първи приоритет за нас. Второ, ако това не се случи, вътрешният министър трябва да си подаде оставката заради вчерашната война в центъра на София", заяви Корнелия Нинова, лидер на ПГ на "БСП за България".

"Трябва да си подаде оставката цялото правителство. И Калин Стоянов и министър-председателят, и на икономиката, и на здравеопазването, всички вкупом да си подадат оставката, защото не могат да се справят с нито една криза", заяви Тошко Йорданов, председател на "Има такъв народ".

Премиерът Николай Денков не видя вина нито на спортния министър, нито на кмета на София. Той е изпратил писмо до централата на УЕФА и Контролната етична комисия с искане да чуе тяхното становище по организацията на срещата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Молитва в памет на жертвите в Газа се проведе в посолството на Палестина у нас
Молитва в памет на жертвите в Газа се проведе в посолството на Палестина у нас
Кога КАТ ще хваща шофьори с превишена скорост чрез камерите на толсистемата?
Кога КАТ ще хваща шофьори с превишена скорост чрез камерите на толсистемата?