НОВИНИ

Кога КАТ ще хваща шофьори с превишена скорост чрез камерите на толсистемата?

Камера на Северната тангета засече шофьор, който се движи с 244 км/час

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:07, 17.11.2023
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

До пет месеца КАТ вече ще може да хваща шофьори с превишена скорост и чрез камерите на толсистемата. Тази сутрин камерата на Северната тангета е засякла кола, която се е движела с 244 км/час. Толуправлението има 55 мобилни и близо 300 стационарни камери.

Ако КАТ ползваше в момента камерите на толсистемата, само за два часа на Северната тангента над 100 шофьори щяха да бъдат засечени и санкционирани заради висока скорост.

"Имаме над 100 нарушения, които са над тази скорост. Фрапантното е едно нарушение със скорост от 244 км/ч, което е почти двойно на ограничението на скоростта", заяви доц. Георги Балабанов, външен експерт към Националното толуправление.

Камерите на толсистемата ще изчисляват средната скорост на автомобилите от началната до крайната им точка и така също ще могат да бъдат засичани нарушители.

"Тестовете в реални условия показаха,че нашата система съвсем точно може да изчисли средната скорост в различни отсечки от републиканската пътна мрежа, като тук взехме две отсечки около 12 - 13 км. Самите резултати показват много висока точност, която в рамките от стотни на километър в час, което означава че сме на прав път", каза Борислав Кръстев - главен експерт.

"Текат процедури по сертифициране на самата техника и очакваме Българският институт по метеорология да се произнесе, както и да се направят промени в закона. Предполагам до 4 - 5 месеца, ако всичките институции работим в синхрон и най-вече да мине промяната в закона, това може да е факт", заяви Георги Темелков, директор на Националното толуправление.

С нови промени в Закона за движение по пътищата глобите за превишена скорост ще се увеличат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След безредиците в София: Премиерът уволни заместник-министъра Стоян Темелакиев (Обзор)
След безредиците в София: Премиерът уволни заместник-министъра Стоян Темелакиев (Обзор)
Облекчават мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите
Облекчават мерките за продажба на храни и живи животни по пазарите