НОВИНИ

Отличиха пожарникари, били на първа линия при бедствието в Царево и горските пожари през лятото

bnt avatar logo
от БНТ
17:28, 17.11.2023
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас 93 пожарникари бяха отличени на официална церемония пред сградата на пожарната служба. Те получиха грамоти за справянето с най-големите бедствия в бургаския регион през годината - наводненията в Царево и горските пожари в село Кубадин.

Да рискуваш собствения си живот за сметка на чуждия - така описват пожарникарите своята професия. Няма да забравят датата 5-ти септември 2023 г., когато Царево осъмва със сирени. Река "Велека" прелива заради поройните дъждове, а улиците се превръщат в пълноводни реки.

Водната стихия отнема 2 човешки живота. Започва евакуация на 130 души. В нея участват десетки екипи огнеборци от Бургас, Царево и Приморско. Разказват, че не помнят такова бедствие. Някои от тях не успяват да стигнат с пожарен автомобил до наводнени хотели край къмпингите “Арапя” и “Оазис”. Придвижват се с помощта на въже, а с него спасяват близо 25 туристи.

"Опънали са голямо въже и по това въже, вързано нависоко за едно дърво и са ги дърпали един по един", каза Атанас Чапаров, началник смяна в СОД към РДПБЗН-Бургас.

"Нашите автомобили бяха потънали целите във вода над шофьорските седалки. И момчетата се налагаше да оставят автомобилите и по въжени линии да отиват до местоположението, за да могат да помагат на хората да се евакуират. Имаше моменти, в които хората стояха по покривите на караваните и спасението трябваше да стане само от въздуха", обясни гл. инсп. Кирил Киряков, началник на Районна служба - Царево.

Трима водолази от пожарната служба също се включват в евакуацията на хора.

"Влизат в приземни етажи, където хората стоят. Има възрастни хора, неподвижни и ги вадят от леглата, защото то остава 10-15 см вода до тавана и той човека вече си мисли, че е заминал", каза Атанас Чапаров, началник смяна в СОД към РДПБЗН-Бургас.

Гасенето на горски пожари с хеликоптер също се оказва нелека задача за пожарникарите. Последният случай е от пожара край село Кубадин през август тази година, когато се включват два хеликоптера от авиобаза "Крумово".

"При пристигане на хеликоптера се качих на него. Взимахме вода от яз. "Зорница" и идеята беше да спасим селото и да не се запалят къщите. Най-трудното при гасене при пожар с хеликоптер е да внимава хеликоптерът да не влезе в дима, тъй като е много опасно и може да падне", каза Тодор Стоянов, оперативен дежурен в РДПБЗН-Бургас.

Да овладееш страха е трудна задача. Това го умеят пожарникарите, а отличията за 93-ма от тях не закъсняха.

"Сами видяхте колко много са наградените служители, защото Регионалната дирекция в Бургас е една от най-натоварените дирекции откъм произшествия. Тази година беше сполетяна от няколко тежки бедствия, с които всички колеги се справиха блестящо", каза гл. ком. Александър Джартов, дир. на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"

"Последните 5 години можем да кажем, че това ни е най-тежката година. Имахме тази година спасяване на хора от скали, попаднали край морето, на паднали в кладенец. Полагаме усилия постоянно да се подготвяме и да сме готови за различни видове произшествия, правим си равносметка, правим учения", поясни ком. Николай Николаев, дир. на РДПБЗН-Бургас.

Само учения и добра подготовка обаче не са достатъчни. Необходима е и емоционална сила, по-голяма от тази на огъня.

Репортер: Елеана Цанова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Войната в Израел не стихва (хронология)
Войната в Израел не стихва (хронология)
Борислав Михайлов: Не чувствам вина за вчерашния мач
Борислав Михайлов: Не чувствам вина за вчерашния мач