НОВИНИ

Зала за милиони не става за спорт, какво показва одит на ресорното министерство

Спортното оборудване на "Арена Бургас" не е сертифицирано

bnt avatar logo
от БНТ
21:11, 15.11.2023
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Слушай новината

Спортна зала за милиони не става за спорт. Одит на Министерството на младежта и спорта показва, че спортното оборудване на "Арена Бургас" не е сертифицирано.

Единствено Федерацията по спортна гимнастика няма забележки към състоянието на залата.

От държавното дружество, което стопанисва залата, твърдят, че оборудването е сертифицирано, налично е и само трябва да се монтира.

Залата струва над 63 милиона лева на държавата и беше открита само преди месеци след пет години закъснение.

"Арена Бургас" може да приема единствено състезания по спортна гимнастика, въпреки че при откриването ѝ през май беше дадена заявка, че е единствената в страната с лекоатлетическа писта на закрито.

Сега се оказва, че пистата още не е сглобена. Министърът на спорта Димитър Илиев обяви в "Денят започва" по БНТ, че това не е единственият проблем.

"Има много недовършени места, има изключително лошо качество на изпълнение по време на строежа. Има разминаване в нивата на секторите. По всичко личи, че е строено с много проблеми", заяви Димитър Илиев.

Според строителната фирма залата отговаря на всички изисквания. В случай на нередности изразиха готовност да ги отстранят съгласно гаранциите.

"Строителството на "Арена Бургас" отговаря на Българския държавен стандарт. Това беше констатирано от предавателната комисия, която прие обекта и издаде разрешение за ползване. Относно неравностите в залата теренът е изпълнен съгласно отклоненията в Българския държавен стандарт и е приет от комисията. Още повече, че бяха проведени 2 мероприятия - баскетболно събитие и боксов мач", допълни Николай Николаев, представител ДЗЗД "Дворана".

Министърът на спорта посочи и още един основен проблем - оборудването за почти всички спортове.

"Има проблеми по спортната част. Това, което е като инфраструктура за различните видове спорт. Има такива, които не отговарят на сертификатите, нужни за провеждане на някакви големи състезания", заяви Димитър Илиев, министър на спорта.

"Доставката на оборудването не е в наша компетентност и обхват", коментира Николай Николаев.

За него отговарят от държавното дружество, което стопанисва залата. В отговор до "По света и у нас" от "Академика 2011" посочиха, че залата има налично оборудване с нужните за това сертификати, но то не е монтирано.

От там са питали всички спортни федерации от какво имат нужда, за да може да се провеждат международни и световни състезания в Бургас. Единствено от Федерацията по спортна гимнастика са им отговорили, че всичко, както е в момента, отговаря на изискванията.

"След въвеждане на залата в експлоатация оборудването стои в тренировъчната зала, охранявано от професионална охранителна фирма и СОТ, за да бъде пазено от посегателство. След необходимото шлайфане на пода в основната зала всичко ще бъде монтирано и сертифицирано", добави Петър Петров, изпълнителен директор на "Академика 2011".

Отговорност за въпросното шлайфане е поето от община Бургас, става ясно от отговора. От "Академика 2011" се ангажират залата скоро да е напълно готова.

"Във възможно най-кратки срокове залата ще бъде приведена във вид за различни спортни мероприятия. Благодаря за добрите партньорски отношения с община Бургас", заяви Петър Петров, изпълнителен директор на "Академика 2011".

Преизбраният кмет Димитър Николов е поискал информация от дружеството какво налично оборудване има към момента и от какво имат нужда федерациите. Получено е уверение и че няма течове в залата, както твърди министърът.

"Аз като кмет съм най-заинтересован тя час по-скоро да се изпълни с посетители. Ако има нарушения или нужда от отстраняването на проблеми в нея се надявам държавното дружество "Академика" към Министерството на спорта, което я управлява и е възложител на обществените поръчки за строителството и оборудването ѝ, да си свърши най-после работата и да намери бърз начин за отстраняване на нередностите. Както и да отвори кашоните с оборудването, което е поръчало", заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

По време на строителството Николов лично се ангажираше с процеса.

"Изключително сложно инженерно съоръжение, защото трябваше до последния момент да се съобразяваме с изискванията на Световната федерация по лека атлетика и на около още 15 федерации, чиито основни състезания ще се провеждат тук при нас", допълни Димитър Николов.

Залата беше открита на 18 май тази година в присъствието на президента Румен Радев и тогавашния служебен спортен министър Весела Лечева 9 години след първата копка. Димитър Илиев днес предупреди, че държавни средства потъват не само в "Арена Бургас".

"Не е само залата. 22 милиона са дадени напред - 100% авансово от нашето министерство за 25 салона. Колко са построени? Два. Другите ги няма. Нито милионите, нито салоните. Никой не търси отговорност", каза още спортният министър Димитър Илиев.

Илиев призова да се търси отговорност на виновните.

Автори: Елеана Цанова, Виолета Русенова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските шахматистки победиха Сърбия на европейското отборно първенство
Българските шахматистки победиха Сърбия на европейското отборно първенство
Балкан се класира за следващия етап на Купата на ФИБА Европа с успех над Алба Фехервар
Балкан се класира за следващия етап на Купата на ФИБА Европа с успех над Алба Фехервар