НОВИНИ

Достъпно за вас: Близо 200 търговски обекта в цялата страна вече предлагат храни с намалени цени

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:00, 15.11.2023
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Започна кампанията "Достъпно за вас". От днес поне 50 основни хранителни продукта в големите вериги вече ще имат защитени, трайно ниски цени. В близо 200 търговски обекта в цялата страна има намалени хранителни продукти от малката потребителска кошница, като мляко и млечни продукти, месо, зеленчуци и плодове.

Инициативата „Достъпно за вас“ трябваше да започне в началото на месеца, но се изчакваше становище на Комисията за защита на конкуренцията, които първоначално се обявиха против кампанията с мотива, че ще наруши ценовата конкуренция между търговците.

От днес, обаче, всички големи вериги се включиха в нея. Проверката ни показа, че има информация и табели за намалени стоки навсякъде. Сред тях са хляб, мляко, месо, млечни и месни продукти, яйца, плодове и зеленчуци.

Продуктите са обозначени с логото "Достъпно за вас".

Елона Влахова от София e с пенсия от около 1500 лв. Казва, че винаги пазарува разумно, следи промоциите по веригите и успява да не се лишава от нищо на масата. Одобрява кампанията "Достъпно за вас". Днес си купи свинско месо за 6.99 лв килограма. Иначе цената му е с 2 лева повече.

"Прилична цена, но зависи много от доходите на хората. Защото едни са с високи, други са с ниски доходи и дори и тази цена за някои с ниски доходи им е височка", казва тя.

Повечето потребители днес бяха доволни, че могат да купуват храни на по-ниски цени във веригите, но имаше и скептици.

"Ако продължава така, да не е само за ден-два тази цена... имам съмнение. Вероятно няма да е за дълго", казва клиент на столична верига.

"Виждам намалението, има разлика. Надявам се, обаче, да няма разлика в качеството на продуктите и тази цена да не е свързана с по-ниско качество. Сега ще си купя ябълки, които са по-евтини", казва друга клиентка.

И търговците отчитат засилен интерес към стоките в кампанията с намаление.

"Ново е за тях - разпитват, питат, купуват. Все пак им е интересно - нови продукти, с нови цени", споделя Цвета Вътова,управител на хипермаркет.

Най-голям е интересът към месото, млякото и зеленчуците. Там намалението е с различен процент - с 60 стотинки до левче е намалението за килограм.

От Комисията по стоковите борси и тържищата предупреждават да внимаваме за възможно подвеждане на клиентите.

"Аз очаквам да има и хора, които да не я използват съвсем съвестно, да спекулират или някой да я използва, без да е участник в споразумението с цел реклама, да залепи стикерите, без да е участник. И тук вече е въпрос на контрол", каза Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

От икономическото министерство съобщават, че предстоят разговори и с малки търговци от цялата страна, включително и от млекарници и хлебарници, които предстои да се включат в кампанията по-късно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Включиха водни оръдия в борбата срещу токсичния смог в Индия
Включиха водни оръдия в борбата срещу токсичния смог в Индия
Кирил Десподов: Няма какво да губим, трябва да играем с чест и достойнство
Кирил Десподов: Няма какво да губим, трябва да играем с чест и достойнство