НОВИНИ

Преди втория вот на недоверие - стабилно ли е управлението (ОБЗОР)

Бюджетът и дерогацията на "Лукойл" са в основата на поредното неразбирателство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:43, 15.11.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

След кметските избори сега бюджетът и дерогацията на "Лукойл" са в основата на поредното неразбирателство между партньорите във властта от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Въпреки противоречията казват, че правителството не е застрашено, като предстоят разговори относно различията.

Няма алтернатива - с тези думи лидерът на ГЕРБ обясни защо още продължават да подкрепят кабинета.

"Искам тук да напомня на господин Петков, че беше петък към 5 и нещо вечерта. Той ми каза, че ако не бъде избран Терзиев ще падне правителството. Тогава аз от Самоков призовах ГЕРБ и благодарение на тези гласове правителството остана като се избра господин Терзиев", заяви Бойко Борисов.

Премиерът каза, че разбрал за този разговор между Петков и Борисов от медиите.

"В известен смисъл намирам за нормално, че трябва да се търси такава подкрепа, защото в София бяха очертани два доста различни възгледа за политическо развитие на управлението на града и в този смисъл мога да кажа, че сме доста по-близки с ГЕРБ, отколкото примерно с Ваня Григорова", допълни Николай Денков.

Лидерът на БСП посочи алтернативата на настоящия кабинет.

"Непартийно без лидери и политически лица правителство, програмно, с широка подкрепа, конкретни задачи и срок за съществуване", коментира Корнелия Нинова.

Според Бойко Борисов заради бюджета не може да падне правителството, защото последните години сме започвали и без бюджет.

"Бюджетът в този му вид няма да го подкрепим и затова съветвам финансовия министър бързо да си го преправи. Дадох двата подхода - единия консервативния, който правехме ние с намаляване на дефицита - правилният подход за следващите поколения. И това, което предлагат, е някакъв междинен, който всъщност няма да удовлетвори никого, но ще продължи да живурка правителството. Нека да взимаме само толкова дълг, колкото имаме да връщаме стар", заяви Борисов.

"Подходът на министър Василев е доста различен. Той иска да са ясни политиките, които трябва да се финансират с ясни резултати, които се очакват, след което се опитва максимално да осигури приходи", добави Николай Денков.

ДПС ще водят разговори за бюджета. Първият беше днес.

"Току-що разговаряхме с финансовия министър в парламента в момента с господин Цонев, председателя на бюджетна комисия заедно и те ще проведат професионален разговор с нашите експерти от ДПС. Предполагам, че министърът ще се срещне с ГЕРБ, с техните експерти, след това ще седнем обаче да разговаряме по темата", заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС.

По другата тема на раздора: Лидерът на ГЕРБ няма да отиде утре на Съвета по сигурността при премиера за разрешението за работа с руски петрол на "Лукойл", защото има среща с посланици. Но очерта новата коалиция след гласуването вчера в комисията, където беше решено дерогацията да остане.

"ПП-ДБ, "Възраждане" и БСП, които изведнъж си късат ризите, че чак до март трябва да стои дерогацията. С една дума: Някой има голяма облага от това. Ако се види и утре, когато гласуваме дерогацията, тогава вече си има нова сглобка от прокремълски, проруски, про еди какви си партии", подчерта Бойко Борисов.

"Поемаме риска да бъдем прикрепени към останалите партии "Възраждане" и БСП, но за нас е по-важно да се подсигурят доставките на хората, да има горива и цените да не се повишават", заяви Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Според ДПС, ако дерогацията остане, това би означавало едно:

"Ще смятаме, че Путин е взел властта в Българя. Имаме основателни съмнения да видим какво се случва в Митниците, защото има странни операции, за които ни се подсказва информация, но нека да видим дали е така. Утре ще си задам въпросите официално. Аз съм положително настроен, че ще има разум в колегите и ще спрем да финансираме руската държава и "Вагнер" с пари от "Лукойл", милиарди изтичат към Русия", отбеляза Делян Пеевски.

"Няма никаква полза за българските граждани тя да отпада, но има всички ползи за българските граждани тя да остане. За да се пренастрои оборудването да работи само и изцяло с неруски петрол това отнема месеци наред", каза още Искра Михайлова от "Възраждане".

ГЕРБ никога няма да подкрепят Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет, увери Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверки по пазарите след забраната за продажба на животинска продукция
Проверки по пазарите след забраната за продажба на животинска продукция
Ръгби клуб "Бесите" проведе първа тренировка в Пловдив
Ръгби клуб "Бесите" проведе първа тренировка в Пловдив