НОВИНИ

Ръгби клуб "Бесите" проведе първа тренировка в Пловдив

Пловдив има нов ръгби клуб

ръгби клуб бесите проведе първа тренировка пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 15.11.2023
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Слушай новината

Излъчването на световната купа по ръгби по БНТ 3 засили интереса на този спорт в страната ни. Доказателство за това е новосформирания клуб по този спорт в Пловдив, а екипът ни там присъства на първата тренировка, която беше водена от националният състезател Костадин Дебренлиев.

При засилен интерес премина първата тренировка по ръгби, като в нея се включиха мъже, жени и деца. Учредителите определиха събитието като историческо, тъй като Пловдив вече има своя първи ръгби клуб, носещ името „Бесите“. Името идва от свободолюбиво тракийско племе, населявало територията на днешен Пловдив, за което се смята, че е едно от първите чели библията на тракийски език. Именно, вдъхновени от качествата на Бесите, новия клуб се надява да покаже дълголетие и характер.

„Аз лично от дълго време следя спорта. Малко съм го поигравал и благодарение на БНТ и излъчването на БНТ3, благодарение на Костадин Дебренлиев и Васил Върбанов, ни се поднови тази страст и решихме, че трябва да се играе ръгби и в Пловдив. Като за срамотите, че няма отбор по ръгби в Пловдив, пловдивчани вероятно ще имат желание да играят. Това ни накара да направим отбор“, заяви учредителят на ръгби клуб - "БЕСИТЕ"- Пловдив Абеди Бираджакли.

„Явно е имало е имало желание и нужда в Пловдив да се играе ръгби. Ръгби е спорт за всички без значение пол, възраст, физическа подготовка. Един много комплексен спорт, развиващ различни качества в хората, подрастващите. И просто, може би е имало нужда този спорт просто да се и на нашата географска ширина,“ допълни друг от учредителите Сребро Филипов.

Първата тренировка мина под диктовката на един от най- добрите ни национални състезатели Костадин Дебренлиев, който остана впечатлен от интереса на пловдивчани.

„Първите стъпки, естествено, всъщност е да се запознаем с хората, които са дошли днес. Те да се опознаят, да разберат какви са целите на основателите на клуба. Какви са техните намерения. Да поговорим за ръгби, да разберем, че има разлика между ръгби и американски футбол. Да разберем, че ръгби не произлиза от двете думи ръгам се и се бия, а е спорт, който е произлязъл от град Ръгби в Англия. И общо- взето да разбием всички митове, за този груб спорт, който всъщност е джентълменски. Първо трябва да се научат основите на самия спорт, преди да се мине към контактните тренировки към мачовете“, сподели националният състезател по ръгби Костадин Дебренлиев.

Учредителите на новия клуб се надяват неговата дейност да продължи в годините, но всичко трябва да стане стъпка по стъпка.

„За сега гледаме да се забавляваме, да привлечем повече хора, и евентуални един ден да се включим към българската федерация. Да се участва в българското ръгби първенство. Вероятно зрителите не знаят, но има такова първенство. Ръгби се играе много в други градове, за разлика от Пловдив, който тепърва, но се надявам, че Пловдив ще стане един ръгби град, и ще се наслаждава на играта на нашия отбор“, добави Абеди Бираджакли.

„Вратите са отворени за всеки, да дойде, да пробва. Да види неговото ли е, не е ли. Искам да подчертая, че играем безконтактно към момента. т.е, няма блокажи, няма сваляне на земята, няма контузии. Така, че наистина е отворен спорт за всички“, поясни Сребро Филипов.

Ето така бяха поставени основите на ръгби в Пловдив, с много настроение, надежда и желание за развитието на този спорт.

Автор: Мария Павлова

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди втория вот на недоверие - стабилно ли е управлението (ОБЗОР)
Преди втория вот на недоверие - стабилно ли е управлението (ОБЗОР)
Берое привлече Себастиан Вия
Берое привлече Себастиан Вия