НОВИНИ

Над 40 000 лева ще струват нанесените щети при погрома в София

Столичната община ще заведе иск срещу организатора на протеста

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:38, 17.11.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Столичната община завежда иск срещу организаторите на протеста срещу БФС. Общата сметка за ремонт на всичко счупено от вчера е 42 000 лв. Екипите на общината работили неуморно, за да приведат столицата в нормален вид. Организаторът на протеста обясни пред БНТ, че се разграничава от всички вандалски действия. Той е получил разрешение за мирен протест и не поема отговорността за щетите и сблъсъците. Отговорността за случилото се снощи в центъра на София по закон е на организаторите на протеста и на МВР, посочи столичният кмет.

Още снощи кметът на София Васил Терзиев призова за мирен протест. Част от протестиращите фенове обаче бяха твърде афектирани, за да се вслушат в съвета му. Равносметката е щети за над 40 000 лв.

Снимки: БТА

"И ние ще заведем иск срещу организатора на протеста, за да възстанови щетите. Сигурно е имало какво да се направи, но за съжаление нещата ескалираха от страна на протестиращите", каза Васил Терзиев, кмет на София.

Човекът, подписал се под уведомлението за протеста - Ивайло Гроздев, каза, че с него са говорили от Общината. Той не иска да поеме отговорност за вандалските действия на някои от феновете, защото не ги организирал той.

"През цялото време, бяхме там от 16.00 часа, седяхме си мирно, кротко, тихо, чакахме да настъпи момента за протеста, идваха жени, деца, всякакви хора, всички с идеята да мине мирно протестът и най-накрая това ръководство да си подаде оставката. Не оправдавам действията нито на феновете, нито на полицаите, но кой е крив кой е прав вече", коментира Грозев.

Снимка: БНТ

Щетите от снощи са най-вече по общинската собственост - колчета, огради, парапети и кофи за боклук. Напълно беше унищожен и запален бус на Общинската полиция. Пострадаха и няколко частни автомобила.

"При нас няма постъпили сигнали, но колегите от двете дирекции са направили огледи и протоколи, собствениците са ги получили и те могат да си търсят обезщетения или от застрахователите, или като СО по съдебен ред", заяви Трайчо Трайков, кмет на район "Средец".

Според него подобни събития не са новост за централния район и нещо с организацията не е било наред за да се стигне до погрома.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарствата за диабет ще се изписват електронно, останалите - временно и на хартия
Лекарствата за диабет ще се изписват електронно, останалите - временно и на хартия
Съдбата на кабинета: Окончателното гласуване на вота ще е следващата сряда
Съдбата на кабинета: Окончателното гласуване на вота ще е следващата сряда