Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Лекарствата за диабет ще се изписват електронно, останалите - временно и на хартия

Ограничен брой лекари ще изписват само е-рецепти, за да тестват софтуера

bnt avatar logo
от БНТ
18:45, 17.11.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Лекарствата за диабет ще продължат да се изписват само с електронни рецепти, а за антибиотиците ще има гратисен период до края на март, в който ще се изписват и на хартия. Това съобщи премиерът Николай Денков след среща с представители на здравното министерство, Министерството на електронното управление, Изпълнителната агенция по лекарствата и "Информационно обслужване".

Вижте още в репортажа на Ирина Цонева

Гратисният период ще бъде използван, за да се доусъвършенства софтуерът за предписване на лекарства по електронен път. В ограничен брой лекарски практики ще бъде въведено пилотно изписване на е-рецепти за всички лекарства. Идеята е лекарите, които използват софтуера, да дават обратна връзка за евентуални проблеми и затруднения, обясни премиерът Денков.

"Вероятно ще се договорим за една много малка част от лекарите, които работят извън амбулатория и собствена практика, да имат възможност да изписват лекарства както досега (на хартия). Пилотното проучване ще даде възможност в един момент да пристъпим към пълно дигитализиране на изписването на лекарства - не само за антибиотиците, а и за всички останали лекарства, които в момента са на двоен режим - хартиена и електронна рецепта", поясни здравният министър проф. Христо Хинков.

Снимки: БТА

От Българския лекарски съюз са поели ангажимент, че по време на преговорите с НЗОК в следващите месеци ще се опитат да стимулират лекарите да изписват електронни рецепти, за да отчетат резултатите и проблемите в системата.

Ще има малка група от лекари по дентална медицина, които ще могат да изписват лекарства с хартиена рецепта и след изтичането на гратисния период. Стана ясно и, че аптеките няма да дигитализират хартиените рецепти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът призова ФИФА да се ангажира със случая БФС
Премиерът призова ФИФА да се ангажира със случая БФС
Филип Младенович: Знаем какво трябва да направим срещу България
Филип Младенович: Знаем какво трябва да направим срещу България