НОВИНИ

Вандалски прояви и полицейски произвол на протеста срещу БФС - кой ще понесе отговорност?

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:34, 17.11.2023
Чете се за: 07:47 мин.
У нас
Слушай новината

Ранени и големи материални щети. Шокиращи клипове за безпрецедентни вандалски прояви, но и за полицейско насилие. Такава е равносметката след вчерашния протест.

Сред пострадалите са както демонстранти, така и полицейски служители. Какво показват официалните данни - 24 протестиращи са пострадали по време на сблъсъците с полицията. Седем от тях са останали в болница. 33-ма са ранените служители на МВР, като един е приет в лечебно заведение.

Ранният следобед преди срещата на националните отбори на България и Унгария. Голям периметър около стадиона е отцепен, за да се избегне напрежение. Протестиращи срещу управлението на БФС обаче прииждат и блокират кръстовището пред Спортната палата. Около 18.20 часа напрежението ескалира.

След като водната струя спира, полицаите тръгват към протестиращите. Видно от кадрите, използват и сълзотворен спрей.

Бус на полицията е подпален, пламват и контейнери за смет. Протестиращи падат под ударите на полицейските палки. Според очевидци, около 40 минути след подпалването на полицейския бус, униформени влизат в бар. В кадрите се вижда ясно, че палките отново влизат в употреба.

- Пия бира!
- Нищо не виждам хора! Защо ме удряш?
- Излизай, излизай, бе!
- Чакай, ще стана!
- Излизайте навънка!
- Чакай, ще стана!

Сред изведените от района на бара е спортният журналист Николай Ганчев, който преди това бил напръскан със спрей, докато отразявал протеста.

"Започнаха да изваждат хора, които нямат абсолютно нищо общо с протеста, включително и мен. Аз снимах на, смятам, безопасна дистанция, въпреки това един униформен служител дойде при мен и започна да ме бута. Каза: "Влизай наляво в уличката", разказа Ганчев.

Така Николай се оказва в странична улица, заедно с други хора. Наложило се намесата на негов колега, за да бъде пуснат.

"Опита да обясни на служителите на реда, че вътре има журналист, в случая аз, който без никаква причина лежи. Казаха му, не съм сигурен точните думи какви бяха, но нещо от сорта: "За да лежи, значи е бил непослушен".

Сред задържаните е и Владимир Иванов който снимал клип за канала си.

"Насилие над беззащитни хора съответно и насилие над хора, които си заслужаваха и си го търсеха, няма какво да си кривим душата. Попаднах в буса с белезници на ръцете, защото, да, наистина имах в мен факла, но не съм тръгнал да я паля, да я използвам. Мой приятел беше "намазан" с лютив спрей, помогнахме му с кисело млякко впоследствие вечерта".

Другата страна на монетата - дъжд от камъни, тежки метални прътове и пиротехника раниха много полицаи. Разказват, че първоначално са били със свалени каски и точно тогава над тях прелетели първите парчета тротоарни плочки.

"Такова нещо до сега не ми се е случвало. Тези драскотини и отчупени парчета са от камъни и предмети и ако не е тя и аз съм без каска, сега в момента нямаше да съм тук", каза Иван Иванов - жандармерист.

"Този щит беше счупен специално от тротоарна плочка, тези плочки тежат около 18 кг Иначе този щит издържа на преминаването на автомобил върху него", посочи Владислав Стоименов - жандармерист.

"При опит да бъде разпръсната тълпата, група младежи от "протестиращите мирно" ме бутнаха и аз с моето оборудване, което тежи около 30 кг залитнах и изкъпчих глезен", каза Борислав Крушкин - СПС.

"Парче тротоарна плочка падна върху мен и откъсна визьора на шлема. Бих искал даже да си го запазя шлема за спомен, защото ако не беше той, днес едва ли щяхме да си говорим", коментира Йордан Дуков - СПС.

За полицаите напрежението било предизвестено. Още сутринта намерили редица забранени предмети в автобус със фенове.

"Множество метални палки, пиротехника, газови пистолети, ножове, боксове"

От полицията казаха, че са станали свидетели на безпрецедентна агресия и че използването на водно оръдие е било наложително.

"Ако не бяхме приложили реципрочни действия и мерки, тези хора може би щяха да потрошат цялото имущество и може би щаха да пострадат много невинни жертви", каза Любомир Николов, директор на СДВР.

"Като имахме информация, че се подготвят за коктейли "Молотов", които сами знаете, че ако не бяхме предпрлиели мерки нещата, щяха да придобият необратим процес", посочи Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР.

Действията, предпирети снощи от СДВР и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, каза вътрешният министър Калин Стоянов. Той заяви, че застава зад всички служители, които са предотвратили по-сериозни инциденти. Но:

"В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не поддават на провокации. Аз и колегите ми не толерираме подобно поведение. Именно затова директорът на СДВР вече е назначил вътрешна проверка. Всеки, който е превишил правата си ще понесе своята персонална отговорност".

От ръководството на сдружение “Левски на левскарите” казаха, че ескалацията до голяма степен се дължи на арогантното поведение на БФС и определиха случилото се между протестиращи и полицаи като налагане на криворазбрано правосъдие.

"Тези от привържениците на Левски, които членуват в по-големите организации вчера не бяха тук. Вчера футболните хулигани носеха униформи", коментира Никола Бошняков, зам.-председател на сдружение "Левски на левскарите".

От ЦСКА заявиха, че напрежение и сблъсъци между агитки не е имало. От там определиха действията на полицията като произвол. От Сектор Г са се надявали на мирно шествие, но е достигната точката на кипене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ясен Радев също ще се бори за злато на европейското по бокс до 22 г.
Ясен Радев също ще се бори за злато на европейското по бокс до 22 г.
Берлин и Анкара са на противоположни позиции по конфликта между Израел и Хамас
Берлин и Анкара са на противоположни позиции по конфликта между Израел и Хамас