НОВИНИ

Референдум ще реши ще се отдели ли Белащица от Община Родопи

Допитването ще е на 17 декември

bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 19.11.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има референдум за отделянето на Белащица от Община Родопи. Това стана ясно, след като Административният съд в Пловдив остави без разглеждане жалбата на кмета на Община Родопи Павел Михайлов срещу референдума за отделянето на Белащица и присъединяването ѝ към Община Пловдив. Допитването ще е на 17 декември.

Белащица е едно от големите родопски села, което се намира на по-малко от 10 километра от Пловдив. Мястото е сред най-атрактивните и скъпи локации за живеене в района, но от години има проблеми с разположените в близост кариери за добив на инертни материали.

С надежда за решаване на проблемите си с чистотата на въздуха, транспорта и почистването част от жителите на селото инициираха провеждането на референдум за присъединяване към Община Пловдив. Кметът на Община Родопи обаче обжалва заповедта на областния управител за насрочване на референдума.

"Има съмнения подписката да е събрана незаконосъобразно, защото има разлика в подписките, които са входирани в ОбС Пловдив и ОбС Родопи, имаше други надписи стоп на кариерите, хората си мислеха, че се подписват за това, а не за отделянето на Белащица", заяви Павел Михайлов, кмет на Община Родопи.

Областният управител смята, че всички процедури са спазени и хората трябва да имат възможност да заявят мнението си.

"Самото обжалване на моята заповед съгласно административно-процесуалния кодекс не спира изпълнението, освен ако съдът не отреди друго. Но към този момент това, че кметът на Родопи е обжалвал заповедта, не спира нейното изпълнение", допълни Илия Зюмбилев, областен управител на Пловдив.

Новоизбраният кмет на селото Трендафил Бакалов заяви, че за референдума не е провеждана разяснителна кампания, а хората в Белащица не са получили ясни ангажименти какво ще спечелят от промяната.

"Община Родопи се слави с ниското ниво на данъците и хората имат притеснения, че ако преминем към Община Пловдив данъците ще се увеличат. Като пример ще ви дам, че на една от големите транспортни фирми в България седалището е в Община Родопи", коментира още Трендафил Бакалов.

Размерът на местните налози и такси е основната грижа на хората.

Още един път до селото, нова детска градина и канализация – това обещаха за Белащица от местната власт в Пловдив.

Автори: Росица Колева и Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благомир Коцев: Училищата и детските градини във Варна ще бъдат отворени утре
Благомир Коцев: Училищата и детските градини във Варна ще бъдат отворени утре
Ивайло Ивков пред БНТ: Каня Наско Сираков на дебат, за да приключим този спор (ВИДЕО)
Ивайло Ивков пред БНТ: Каня Наско Сираков на дебат, за да приключим този спор (ВИДЕО)