НОВИНИ

Жертва, десетки населени места без ток и непроходими пътища във Варна

Остава бедственото положение след ураганния вятър

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 19.11.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Десетки населени места са без ток във Варна, има и непроходими пътища. Усложнена остава обстановката на територията на Община Варна, където беше обявено бедствено положение.

В Суворово и Вълчи дол също е обявено бедствено положение. Причините са сериозният снеговалеж и бурният вятър. Има паднали стълбове и повечето села там все още са без ток. С прекъснато електрозахранване са и населени места в общините Аврен и Долни Чифлик.

Не са премахнати падналите дървета обаче в центъра на Варна, където снощи загина 43-годишна жена. При опит да бъде преместена са пострадали шофьорът на линейката и лекарят.

"На място е починала жената. Паднали са отново клони от дърветата. Пострадали са водачът на линейката, който е с фрактура на ключицата и е настанен в болница. По-леко е пострадал и лекарят, той е с травма в областта на рамото", заяви гл. инспектор Христо Захариев, началник на Първо РПУ-Варна.

Според живеещи в района е можело да не се стига до такъв трагичен инцидент. Те потвърдиха, че от години подават молби за премахване на опасните дървета, но реакция няма или е прекалено късна.

От Община Варна призовават гражданите да останат по домовете си и да не използват личните си автомобили освен в случаите на спешна необходимост.

Препоръчва се още да обезопасят имотите си, да затворят всички врати и прозорци и да преместят леки предмети и имущество на закрито.

На строителните фирми е разпоредено да обезопасят строителните обекти. Има готовност бездомните хора да се приютят в СУПЦ в район "Младост". Аварийните екипи имат задача да се оглеждат и за бедстващи животни.

"Над 400 са сигналите за паднали клони, пилони, за паднали улични лампи, над 50 са увредените автомобили", допълни гл. инспектор Христо Захариев.

Технически екипи и специализирана техника продължават да работят на терен, за да отстранят последиците от бедствието. Предстои да бъде направен и оглед на училища и социални институции във връзка с утрешния учебен и работен ден.

Община Аксаково е осигурила подслон за 80 от бедстващите хора по пътищата в района. Те са настанени в помещения на общината, в читалището и в Дома за стари хора. За всички са били осигурени топли напитки – чай, кафе, вода, закуски, ще бъде предвиден и обяд.

Пътната обстановка на територията на община Аксаково остава изключително тежка. Трудно се пробива към по-малките населени места заради образувалите се преспи и снегонавяванията. Съветът е да не излизате от домовете си, ако нямате сериозна причина.

Вижте още в прякото включване на Мариана Малева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов не успя да завърши Гран при на Макао
Никола Цолов не успя да завърши Гран при на Макао
Александър Георгиев спаси 23 удара при победата на Колорадо над Далас
Александър Георгиев спаси 23 удара при победата на Колорадо над Далас