НОВИНИ

Десетки сигнали за закъсали автомобили, паднали дървета и в Шуменско

27 души са спасени от снежните преспи, 6 общини в Шуменска област обявиха бедствено положение

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
09:03, 19.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Затворени пътища, селища без ток и без вода е резултатът от силния вятър и снеговалеж в Шуменска област. Няма пострадали хора, но има евакуирани от закъсали автомобили на пътя.

Три противопожарни автомобила с хора са все още в преспите около шуменското село Хърсово. Организира се доставката на гориво. В 6 общини в северната част на областта е обявено бедствено положение.

В областта има селища без ток, но няма пострадали хора, казаха на свикания спешно кризисен щаб. От снощи са получени над 100 сигнала, на които полицията и противопожарната служба са реагирали своевременно. 12 души са евакуирани от закъсалите им автомобили. Те са настанени в близките кметства.

"През денонощието имаме 4 закъсали противопожарни автомобила вследствие на снегонавяванията. В един от тях имаше шестима граждани. Гражданите са оставени в с. Кюлевча. Още 3 автомобила в района на Нови пазар. Между Нови пазар и Хърсово пробивахме от двете страни, за да освободим противопожарния автомобил", заяви комисар Иван Иванов, РС ПБЗН-Шумен.

Спасени от снежните преспи са 27 души, но автомобилите им още са в капана на стихията. Все още има затворени пътища, на тях са организирани контролно-пропускателни пунктове.

Затворен е още пътят към Силистра, отворен е обаче пътят към Разград. За Варна се минава по автомагистрала "Хемус".

"По уверение на директора на ОПУ активно се работи по главните пътища, така че най-скоро да бъдат отворени", допълни Комисар Георги Гендов, ОДМВР-Шумен.

Най-критично е положението край Хитрино, където в преспите са няколко тира.

"Най-критичната част е пътят 1-7. Видимостта е почти нулева, цяла нощ машините чистят, още не можем да отворим този път", каза още Димитър Ковачев, директор на ОПУ-Шумен.

Комуникацията между някои населени места е затруднена поради липса на обхват. Поради дублиращи се сигнали всеки се проверява отново, казаха още от полицията.

Текст: Здравка Русева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха бедствено положение в община Варна
Обявиха бедствено положение в община Варна
Турция се наложи над Германия в приятелска среща в Мюнхен
Турция се наложи над Германия в приятелска среща в Мюнхен