НОВИНИ

Кървавата кулминация на едно недоволство

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
20:55, 18.11.2023
Чете се за: 14:57 мин.
Общество
безредиците софия полицията равносметка щетите
Слушай новината

Една 18-годишна авантюра започна с победа над непобедимия. През 2005 година Борислав Михайлов спечели петия конгрес на Българския футболен съюз, надвивайки емблематичния Иван Славков - Батето. И вероятно и самият той не е подозирал, че в края на 2023-а все още ще бъде начело на централата. И че ще бъде подложен на унищожителни критики.

Усмивките и целувките все повече намаляваха и изчезваха с времето. Замениха ги скандали, саги, кавги, предателства. През годините БФС беше обвиняван в опорочаване на конгреси, корупционни практики, манипулиране на футболни мачове, протекции за конкретни клубове и прекомерна строгост към други. Но последният проблем сякаш засенчи абсолютно всичко, което бяхме виждали. Защото хем беше уникален по същността си дори в световен мащаб, хем въвлече едновременно местни власти, частни фирми, международни организации и самия национален отбор.

Една десетдневна агония.

6 ноември

Остават 10 дни до последния домакински мач на България за годината, "лъвовете" трябва да приемат Унгария в дебюта на новия треньор Илиан Илиев на Националния стадион "Васил Левски". Провокирани от изказвания из медиите и поредица от противоречиви ходове, привърженици от различни отбори вече са обявили, че ще организират протест на трибуните по време на споменатия мач с Унгария. От БФС обявяват, че срещата ще се проведе в Пловдив и без публика. И голямата какафония започва. От централата ни се позовават на анализ на отдела по сигурност и безопасност на УЕФА, който категоризира двубоя като високорисков. Сигналите за готвещите се масови безредици карат УЕФА да изиска становище от СДВР, а от полицията потвърждават, че се задава опасност, но подчертават, че последващите решения са в компетентността на футболните централи на България, Унгария и УЕФА. Зараждат се първите съмнения - нарочно ли БФС е помолил СДВР за съдействие, за да може от УЕФА да си сигурни, че се задават ексцесии?

10 ноември

Задава се футболна буря с библейско измерение. В общината в Пловдив се провежда среща на техническия директор на БФС Георги Иванов, кмета на града Костадин Димитров, ръководителя на строителните дейности Илиян Филипов и представителите на полицията, след която продължава да не е ясно дали стадион "Христо Ботев" може да приеме мача България - Унгария, защото в близост до съоръжението е разположена тежка строителна техника.

Според Филипов БФС са изпуснали сроковете за заявяване намерения за провеждане на футболна среща на конкретния стадион, а строителните дейности са предварително планирани.

Илиян Филипов - управител на ДЗЗД "Колежа" е категоричен. "Никой не ни е предупредил за този мач и нямаше официално поне до вчера от БФС, нямаше официално към общината, че ще се провежда тази среща на стадион "Христо Ботев".

Същевременно представители на най-големите клубове у нас заедно със спортния министър в един глас заявяват, че двубоят не бива да се играе без публика, защото националният отбор не е наказан и хората не бива да бъдат възпирани от възможността да наблюдават мача

"Абсолютно недопустимо е да ограничим българските граждани да подкрепят националния отбор. БФС може да администрира футбола, но той не е собственик на националния отбор. В никакъв случай, ако тебе те е страх от нещо, можеш да се криеш при затворени врата, това е единственото, което ще направи е да нагнети още повече напрежение", каза Димитър Илиев - министър на младежта и спорта.

"Само с една дума може да го кажа, това е абсурдно, но това според мен е позицията на целия български народ, да играеш мач при затворени врати при положение че никой не ти го налага", обясни и Филип Филипов - изп.-директор на ЦСКА.

"На мен ми се иска да има фенове и тези фенове да изразят своето желание и подкрепа към отбора, пък след това да правят каквото искат", заяви и Стойчо Младенов - оперативен директор на ЦСКА 1948.

"Жалко е когато се играят такива значими мачове от евроквалификацията на празни трибуни", смята и Даниел Боримиров - изп.-директор на "Левски".

11 ноември

Напрежението се покачва. Илиян Филипов използва Фейсбук, за да сподели, че е бил заплашван, че ако строителната му техника не бъде отстранена от стадиона, то съоръжението ще загуби лиценза си. Заканите, по думите му, идват от зам.-изпълнителния директор на БФС Христо Запрянов. Отговорът не закъснява - автентичният телефонен разговор между двамата е пуснат в ефира на БНТ.

Илиян Филипов - управител на ДЗЗД "Колежа": Наглостта на този човек стигна до там, че ме заплаши, че ако мачът не се играе в Пловдив, БФС ще отнеме лицензите на Ботев и Локомотив за стадионите.

Христо Запрянов - зам.-изпълнителен директор на БФС: Аз искам да ви питам само за вашето становище защото нали разбирате, че ако се твърди, че мач между България и Унгария без публика е рисков, това означава, че ние като футболен съюз, като институция, ние би трябвало да го затворим този стадион за следващата една година докато не стане готов, както и стадиона на Локомотив.
Илиян Филипов - управител на ДЗЗД "Колежа": Айде да не влизаме в това, защото и Гонзо ги каза тези думи вчера. Просто няма нищо общо мач за УЕФА с мач за вътрешно първенство.

Христо Запрянов - зам.-изпълнителен директор на БФС: Защо да няма?

Илиян Филипов - управител на ДЗЗД "Колежа": Защото ако тръгваме в тази насока да си говорим, затварям телефона и не ме интересува, чувате ли ме, просто в момента почвате да говорите като Гонзо вчера и гледайте да не излезете някъде, защото това ще налее допълнително огън в цялата футболна общност и мисля, че знаете развитието какво ще бъде.

13 ноември

Община Пловдив не позволява на БФС да използва стадион "Христо Ботев". Изведнъж двубоят е заплашен да не се проведе поради липса на локация, която да притежава лиценз от УЕФА. Президентът на БФС Борислав Михайлов излиза на преден план и предоставя на аудиторията евентуалните последствия, ако България и Унгария не играят.

По думите на Михайлов катастрофалните за футбола ни последствия при липса на двубой срещу унгария включвали наказания и за клубните отбори на УЕФА.

"Последствията ще бъдат ужасни. Стадионът е на община Пловдив, не е личен на някой и е спортно съоръжение на което трябва да се играят мачове. Да има здрав разум и да ни разрешат да се играе, защото тогава Ботев Пловдив ще спре да играе футбол въобще. И Локо Пловдив и всички отбори. Защото едно такова неотдаване на стадион е като отказ за организиране на спортното състезание, което означава че държавата не е помогнала на федерацията да си организира мача, което означава намеса, което означава и изключване от УЕФА. Тук не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири. Тук говорим въобще за блокиране в рамките на доста дълъг период въобще на футбола в България", категоричен е Борислав Михайлов в интервю за БНТ.

Михайлов признава, че на този етап няма да подава оставка, макар общественото недоволство да се засилва с всеки изминал час.

"Човек винаги може да мисли за оставка. Но тази оставка в момента няма да помогне на никой, защото имаме три дена до мача. Имам две години мандат още, може да не го изкарам, мога да направя догодина конгрес. И тогава всички да се успокоят и т.н., но към момента най-мъдрото решение е на хората, от които зависи да има мач", каза президентът на БФС.

В следобедните часове изненадващо се появява нов спасителен вариант - "Арена Арда" в Кърджали да приеме двубоя. Кметът на града Ерол Мюмюн с радост обявява, че за местните ще бъде чест да посрещнат националния отбор на България. Не така обаче смятат в УЕФА - просто защото стадионът в Кърджали не отговаря на изискванията за провеждане на среща от подобен ранг.

14 ноември

Сагата получава своя край, поне от гледна точка на стадиона. Обратен завой и обратно на Националния стадион "Васил Левски" в София след решение на УЕФА, съобшават от БФС. Централата обвинява Община Пловдив за случилото се, намеквайки за саботаж. От правителството пък нападат централата.

"Българският футбол през последните години върви упорито и така доста устойчиво надолу и е време БФС да си даде сметка, че той носи отговорност за това", заяви - министър-председателят Николай Денков.

"Международните квалификации ги администрира УЕФА и с нейното решение тя затваря и предписва футболната среща да се играе при затворени врати", обясни Борислав Попов - изп. директор на БФС.

Новината, че двубоят отново се връща в София, събужда желанието на феновете да протестират. Решават да се съберат на улица "Гурко" и по булевард "Евлоги и Христо Георгиеви". 48 часа по-късно някои от тях ще съжаляват за решението си.

15 ноември

От СДВР се появяват на сцената. 1600 полицаи ще бдят за реда на срещата по софийските улици. От БФС продължават оправданията относно хаоса със стадионите.

"Ангажимент пряк за охрана на футболните фенове нямаме. Три охранителни фирми са наети за да обезпечат сигурността на територията на спортното съоръжение, относно разрешени събития до този момент няма, за това ще бъде обособена охранявана зона, така че да не бъде опорочена футболната среща. Никога не сме казвали че не можем да се справим с футболно мероприятие на територията на град София. Цялата охрана на футболната среща е около 1600 полицейски служители", обяви Иван Георгиев - главен инспектор СДВР.

"Ние не можем да поискаме закриване на вратите, това е решение на администрацията на УЕФА. Това е международен мач, ако възникне някакъв проблем може да изникне международен скандал, никой не иска да постигне такова последствие", каза Борислав Попов - изп. директор на БФС:

Унгарците не пропускат възможността да ни се подиграят. По думите на тяхната футболна централа, БФС не може да организира дори семейна екскурзия, та какво остава за футболна среща.

16 ноември

Денят Х. България - Унгария! Трудно може да намерите друг мач в историята ни, при който никой не се интересува какво става на терена, макар там да има нов национален селекционер. Извън стадиона след 18:20 ч. става страшно. Водно оръдие, битка с подръчни материали, запалени бусове на полицията, бити граждани из заведения. И нулева реакция от ръководителите на БФС след ексцесиите, които са незапомнени за футболната ни история. Та дори са неприсъщи и за протести изцяло на политическа основа в най-новата ни история.

"Това е много лошо нещо, но както казах можеше да стане и по-лошо", заяви вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов пред медиите след мача.

На въпрос на БНТ кой трябва да понесе отговорността, срещу кого се бяха събрали феновете, Костадинов отговаря, че не знае.

"Имахме информация че се подготвят с коктейли Молотов, които сами знаете, че ако не бяхме предприели мерки, нещата щяха да придобият необратим процес", каза Стефан Иванов, зам.-директор на СДВР.

Помните ли начало на тази история? Ставаше дума за един стадион и за желанието на публиката да присъства на един мач. Мач, който ще се помни завинаги. Мач между полиция и привърженици. Мач между БФС и критиците им. Мач между истината и лъжата. Мач между доблестта, морала и наглостта.

Автор: Стефан Георгиев

Снимки: Десислава Кулелиева




Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хърватия докосва Евро 2024 след чиста победа над Латвия
Хърватия докосва Евро 2024 след чиста победа над Латвия
Неочаквано: Уволниха директора на компанията, създала ChatGPT
Неочаквано: Уволниха директора на компанията, създала ChatGPT