НОВИНИ

Стотици палестинци напуснаха болницата "Ал Шифа"

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:33, 18.11.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

С едночасов ултиматум започна днешният ден в Ивицата Газа. Лекарите и пациентите в болница "Ал Шифа" получиха нареждане от израелската армия да напуснат здравното заведение. Израел твърди, че болницата е използвана от палестинската групировка "Хамас" като военна база и команден център. Разкрити бяха и тунели под нея.

Пеша, част от тях развяващи бели знамени - стотици палестинци напуснаха болница "Ал Шифа" - най-голямата в ивицата Газа. Според палестинската страна, това е станало по нареждане на Израел. От Тел Авив твърдят, че са изпълнили молба на директора на болницата. До тази сутрин там е имало между 1500 и 2000 души - лекари и пациенти. Според местните власти, сега в "Ал Шифа" са около 120 тежко ранени и 34 недоносени бебета.

"Без никакво предупреждение просто дойдоха и ни казаха, че трябва да опразним болницата. Всички без тежко ранените и няколко души от медицинския персонал, които да се грижат за тях", каза д-р Рамез Радван, доктор в "Ал Шифа".

Четвърти ден израелските сили са в болницата, за която твърдят, че е използвана от "Хамас" като команден център. Разпространени бяха и кадри с открити под нея тунели на групировката, пълни с оръжия и боеприпаси.

Още вчера израелската армия предупреди, че разширява операцията в ивицата, където контролира северната част. Днес удари имаше и на юг - в Хан Юнис и Дейр ал Балах. Палестинците съобщават, че е поразено училище под егидата на ООН, където се укривали стотици хора.

И на израелска територия стотици вървят пеша, но към Йерусалим. Походът е организиран от близки на отвлечените от "Хамас". Призивът им към Нетаняху - "върнете близките ни".

85-годишната Яфа Адар е сред отвлечените от кибуц Нир Оз на 7 октомври. Кадри с възрастната жена в голф количка в Газа се превърнаха в емблема на човешката трагедия.

"Днес е рожденият ден на съпруга ми. Но мислите ни са с майка му Яфа, която вече повече от месец и половина не е с нас. Вървим към Йерусалим, за да изкрещим "върнете я", каза Адриана Адри, снаха на отвлечената Яфа Адар.

Около 240 са взетите в плен израелски и чуждестранни граждани. Две от заложничките - 67-годишна жена и 19-годишно момиче са загинали. Хамас твърди, че е заради израелските въздушни удари. Израелския премиер Нетаняху призна, че настъплението в Ивицата не се е разминало без цивилни жертви.

Снимки: БТА, архив

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сестри Стоеви спечелиха сребърен медал от турнира по бадминтон в Дъблин
Сестри Стоеви спечелиха сребърен медал от турнира по бадминтон в Дъблин
Ураганен вятър в Източна България се очаква и в неделя
Ураганен вятър в Източна България се очаква и в неделя