НОВИНИ

Васил Терзиев се срещна с лидерите на партиите в столичния парламент, от ГЕРБ не отидоха

От БСП предложиха решение на казуса с избор на председател на СОС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:47, 18.11.2023
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Столичният кмет Васил Терзиев покани днес на среща в общината лидерите на всички политически партии, представени в столичния парламент , за да обсъдят важните за София общи приоритети , които да бъдат отразени в бюджета на общината. Отзоваха се от БСП, "Възраждане", както и от "Синя София" в лицето на Вили Лилков. От ГЕРБ не дойдоха за среща.

На всички срещи днес темата за предстоящия в понеделник повторен опит за избор на председател на СОС не е била обсъждана и не е искана подкрепа за предложенията от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев. Това, според Васил Терзиев, е довело до обсъждане на важните за столицата политики, за което реално е била и поканата на новия столичен кмет към всички партии, представени в СОС.

Другата седмица той ще покани отново тези, които не се отзоваха днес, в това число и ГЕРБ . Все пак в отговор на въпрос на БНТ Георги Свиленски предложи решение за понеделник, а именно - всички да подкрепят кандидата на БСП.

Първи на "Московска 33" беше поканен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - нито той, нито представители на партията обаче дойдоха на разговор с кмета Васил Терзиев. Заради ангажимент на Корнелия Нинова в Шумен БСП беше представена от зам.-председателите на партията и на парламентарната група Ирена Анастасова и Георги Свиленски. Още в началото на срещата Свиленски е повторил решението и на Изпълнителното бюро и на градския съвет, че БСП ще издигне свой кандидат и няма да подкрепи Борис Бонев за председател. Само че предложи изход.

"Диана Тонева е нашата кандидатура за председател на общинския съвет. Надявам се ако искат да заработи по бързо СОС - това е част от отключването на проблема - в понеделник да изберат Диана за председател и във вторник общинският съвет започва да работи.

От БСП твърдо отрекоха обвиненията на ГЕРБ за задкулисни договорки с ПП-ДБ и Спаси София и тайни срещи на Борис Бонев с Корнелия Нинова

"Какво по-публично от залата на кмета, в която сме застанали да говорим"?

Впоследствие Ивайло Мирчев от ПП-ДБ обаче обясни, че веднага след местния вот са започнали разговори по политиките на столицата с ръководствата на партиите, които са пожелали да участват, в това число и с БСП
А Васил Терзиев подчерта, че и следващата седмица отново ще поканят тези, които не са се отзовали днес . Оптимисти са, че решение ще бъде намерено.

"Ще търсим разговор с всички и в това няма нищо ново. И с г-н (Карлос) Контрера, и с най голямата партия от опозицията в лицето на ГЕРБ. За нас е важно постоянно да търсим общите неща, общите политики, които да заложим в бюджета и едва след това да намерим структурно решение за председателя на СОС и комисиите"

Общинският съветник и кандидат за председателския пост Борис Бонев отново повтори, че съвместно управление с ГЕРБ в София няма да има.

"Същевременно и с това съм изпълнил моите лични обещания - тогава, когато добрите идеи се предложат, независимо от кого идват, те ще бъдат подкрепени".

От "Възраждане" на среща с новия столичен кмет дойдоха общински съветници и потвърдиха позицията си за канидадтурата на Бонев.

"Ясно заявихме, че от нас няма да има подкрепа за СОС. Това е тяхна отговорност - да намерят формулата. Ние имаме наша канидатура, която е Красимир Гълъбов", каза Деян Николов - общински съветник от "Възраждане".

Последната среща бе с Вили Лилков от КОД ("Синя София").

"Вече едно такова гласуване е направено и вероятно трябва да се търси решение в друга посока", коментира той.

Нито една от политическите сили днес не изрази опасения, че е възможно да се стигне до нови избори за общински съветници.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Винисиус пропуска два месеца заради травма?
Винисиус пропуска два месеца заради травма?
На 27 сигнала за инциденти заради вятъра са реагирали от пожарната в Пловдив
На 27 сигнала за инциденти заради вятъра са реагирали от пожарната в Пловдив