НОВИНИ

Васил Терзиев официално е новият кмет на София, общинският съвет засега е без председател (ОБЗОР)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:06, 13.11.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Васил Терзиев официално е новият кмет на София. Новоизбраният градоначалник се закле на първото заседание на Столичния общински съвет, заедно с 61 общински съветници, 24 районни кметове и 32 кметове на кметства.

Общинският съвет, обаче, остана без председател. Вотът се провали, защото нито един от кандидатите не успя да получи нужните 31 гласа.

На 20 ноември общинарите ще се съберат извънредно, за да направят втори опит за изброр на ръководство.

След като се закле да работи за София, новоизбраният кмет Васил Терзиев обеща да търси дългосрочни решения които обединяват.

"Тази мечта, която имам - това, което ни обединява, да бъде един модерен, прогресивен, красив, уреден, сигурен европейски град", каза Васил Терзиев, кмет на София.

Да продължи да променя София към добро, пожела на новия кмет вече бившият градоначалник - Йорданка Фандъкова. След 14 години на табелката на кабинета на кмета на Столината община се появи ново име.

Фандъкова предаде работното си място и подари цвете на Васил Терзиев, за което да се грижи, химикалка, с която да подписва, както и личната си каска.

"Отговорността на кмета е огромна, хората очакват от него не само това, което зависи от него. Софиянци очакават всичко от своя кмет, така че нека да има разум, да надгражда, за да може развитието на нашият град да продължи", посочи Фандъкова.

Стана ясно и първото намерение на Васил Терзиев като кмет - да махне паркинга от площад св. Неделя. Отрече, че има намерение да вдига данъците.

От групата на ГЕРБ заявиха, че вече са в ролята на силна опозиция.

"Г-жа Фандъкова оставя бюджет от 2 милиарда и 500 милиона, приет от нас. Никой не ни подкрепи, има готови проекти, които просто не трябва да спират да работят", каза Георги Георгиев, общински съветник ГЕРБ -СДС.

Работата днес в Столичната община обаче забуксува още при избора на председател на СОС. Липсата на мнозинство в новия общински се отрази веднага.

Номинирани за председател на градски парламент бяха четирима Борис Бонев от ПП-ДБ-СС, Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от „Възраждане“ и Пламен Данаилов от ИТН. След първото тайно гласуване Борис Бонев събра 23 гласа и отиде на балотаж с кандидата на БСП. И на него обаче Бонев получи отново само гласовете на своята политическа група.

"За мен е проява на лош вкус да не се участва в избора за председател на СОС, защото всеки един общински съветник е изпратен тук, за да взима решения, било то и трудни, а не да бяга от отговорност", посочи Бонев.

Бонев каза още, че ще прегоравя с политическите сили в СОС и че се надява това безвластие в общинския съвет да не продължи повече от седмица. Извънредното заседание за избор на председател ще бъде другият понеделник в 10 часа.

Снимки: Десислава Кулелиева

Оператор: Мирослав Милков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Местят мача България - Унгария в Кърджали?
Местят мача България - Унгария в Кърджали?
Костадин Димитров: Решението за България - Унгария е базирано на фактология
Костадин Димитров: Решението за България - Унгария е базирано на фактология